Data: 2003-10-14 21:19:48
Temat: Re: Wszystko o śmietanie-pytanie
Od: "Yenefer" <y...@N...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Chciałam was poprosić o pomoc. Ciągle gubię się w rodzajach śmietany...
> Nie wiem która jest rzadka, a która gęsta, jak to się ma do numerków. Raz
> widziałam trzydziestkę gęstą, a raz rzadką jak mleko... teraz już nawet
nie
> jestem tego pewna. Czy i jakie ma znaczenie czy to kwaśna, czy słodka, po
> czym to rozpoznać, jakiego napisu szukać itd?
Generalnie z moich obserwacji wynika ze te w kartonikach sa rzadkie i
slodkie, te w kubeczkach geste i najczesciej kwasne. Sa jeszcze takie w
buteleczkach ktore tez sa geste i niejednokrotnie rowniez kwasne. Spotkalam
tez smietane w folii ktora byla slodka i gesta ale za to b. tlusta (ponad
30%)
Procent smietany nie ma chyba wplywu na jej slodkosc. Jesli na opakowaniu
jest napisane ze jest ona do deserow mozesz sie spodziewac ze bedzie slodka
chociaz ja juz sie nacielam raz i zrobilam okropna bita smietane z kwasnej
30% smietany do deserow. Nie zawsze na opakowaniu jest napisane czy smietana
jest slodka czy kwasna. Smietanka za to-nie smietana raczej jest slodka.
To czy jest slodka czy kwasna ma znaczenie o tyle ze do kazdej potrawy
potrzebujesz czegos innego-do salatek najlepsza kwasna, do deserow slodka.
Pzdr Yenefer
|