Data: 2010-02-09 04:17:44
Temat: Re: Wykrawacze/foremki do wykrawania ciastek
Od: "Prawusek" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Bozena" <n...@g...com> wrote in message
news:hkptqd$fcr$1@news.onet.pl...
> "Kresowiec" <> wrote in message news:hkp2s2$7gi$00$1@news.t-online.com...
> > Czolem,
> >
> > czy ktos z Was slyszal o firmie/rzemieslniku, w ktorej/u ktorego mozna
> > zlozyc zamowienie na wykrawacze czy foremki do wykrawania wlasnego
> > pomyslu? Taka manufakture znalazlem w Niemczech ale do konca lipca nie
> > przyjmuja zamowien.
> >
> > Irek
>
> Irku, ja co prawda nie slyszalam, ale moze w okolicy jest jakis slusarz
> "zlota raczka"? W koncu taka foremka-wykrawacz to nic innego jak kawalek
> blachy z odpowiednio zeszlifowanymi brzegami, zeby sie nie pozacinac,
czyli
> w sumie zaden tam cud techniki... No chyba, ze to nie o takie zwykle Ci
> chodzi.
>
> Bozenka.
Każdy blacharz może zrobić takie wykrojniki z blachy białej czyli
cynowanej. Z nierdzewki też.
W ostateczności można samemu wyciąć z blachy konserwowej nielakierowanej i
zlutować cyną lub lutem srebrowym (nie powinien to byc lut z dodatkiem
ołowiu) (luty dopuszczone do kontaktu z żywnością). Ze względu na to, że
kontakt z żywnoscią jest bardzo krótki na własne ryzyko mozna zastosować
zwykłą cynę 60. A nawet czarną blachę.
|