Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.icp.pl!news.
icp.pl!not-for-mail
From: Lia <L...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Z CYKLU NAUKA GOTOWANIA 4 CZESC ;)
Date: Thu, 17 Nov 2005 13:32:56 +0100
Organization: ICP News Server
Lines: 39
Message-ID: <h...@i...from.poznan>
References: <7...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: c126-60.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.icpnet.pl 1132230771 22981 62.21.126.60 (17 Nov 2005 12:32:51 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Nov 2005 12:32:51 +0000 (UTC)
X-Face: 7y|qzIaGnd9^3vG)cJ!r<>x>y'e,rP,-R[E#:SM|-0(CPlv%bZ(e~xXwi~maEt%mgIDFm7H
j_x{yQ"Iwl8Ff<8B3P6]DXSyp5%;]_+NnftJ77DZB1'qP{NA`;C}|&Cy|*}O:<[d#>#jzzh&MB-6e$
"s:0N=kbJ^:l-F$h0XXK*JI<k><Oxr~TcSC>$4J/QIA&rxyG["|pijOUwc_12%9Rd(o#:R}:"^Yy>z
Pg=%j>MXUpk>xQsZ4c;siB#](nszVfDxqMi'l!yB/^uP-0}"[b_gp%4crv6^B).<R*NB$J+}T|9gpX
HgG?woW:4F|Uz]MM{_RkgOG
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:253067
Ukryj nagłówki
Dnia 2005-11-17 09:10:41 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *i.* skreślił te oto słowa:
> chcialabym skompletowac sobie w kuchni zestaw pomocny w gotowaniu. A wlasciwie
> to juz troche zaczelam kompletowac. moze ktos orientuje sie co (oprocz
> garnkow) nalezy do niezbednego minimum,ktore trzeba posiadac w kuchni aby
> nauczyc sie sztuki gotowania? Chodzi o wymagane minimum (zreszta w moim anexie
> kuchennym i tak wszystko by sie nie pomiescilo ;)
Patelnia.
Naczynie, w którym da się dusić - no ewnetulanie głeboka patelnie z
pokrywką.
> Glownie zalezy mi na przyprawach,uwielbiam je kupowac,zwlaszcza jedna moja
> ulubiona marke w sloiczkach ale zastanawiam sie jakie przyprawy sa potrzebne w
> kuchni do przyszykowania roznego rodzaju dan.. moze ktos orientuje sie czy
> jest sens kupowac takie rzeczy jak olej sojowy,syrop klonowy, czy beda tylko
> bezuzytecznie staly na polce i niewiele sie ich uzywa..albo np sol czosnkowa?
> i ktore przyprawy sa niezbedne,bez ktorych nie idzie sie obejsc ;(pomijajac
> sol i pieprz)? bede wdzieczna za pomoc ;)
Syrop klonowy - tylko jesli lubisz jakies danie z jego udziałem. Np
naleśniki. Doskonale się sprawdza do nalesników na śniadanie :)
Sól czosnkowa... jakbym miała wybierać to sól ziołowa (krypciocha -
Kamisa), bo łatwo można przyprawić pomidory, ogórki, zrobic jakiś sos
śmietanowy czy jogurtowy. Myślę, że to spore ułatwienie, zwłaszcza dla
kogoś, kto jeszcze nie jest biegły w kuchni.
Tak zasłupowo warto miec kostki rosołowe w zanadrzu.
Z przypraw - bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, majeranek, imbir,
cynamon.
Zawsze warto mieć cukier waniliowy, proszek do pieczenia, drożdże suche.
Jak lubisz kuchnię chińską lub kisiele własnoręcznie robione w chwilach
słabości - mąka ziemniaczana.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
|