Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!newsfeed.kamp.net!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!130.81.
64.211.MISMATCH!cycny01.gnilink.net!cyclone1.gnilink.net!spamkiller.gnilink.net
!gnilink.net!trnddc06.POSTED!0131c421!not-for-mail
From: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <7...@n...onet.pl>
Subject: Re: Z CYKLU NAUKA GOTOWANIA 4 CZESC ;)
Lines: 40
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2670
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2670
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Message-ID: <sH%ef.22378$5R4.3479@trnddc06>
Date: Thu, 17 Nov 2005 13:36:24 GMT
NNTP-Posting-Host: 70.17.22.229
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: trnddc06 1132234584 70.17.22.229 (Thu, 17 Nov 2005 08:36:24 EST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Nov 2005 08:36:24 EST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:253071
Ukryj nagłówki
"i." <i...@v...pl> wrote in message
news:7d1a.00000832.437c3b01@newsgate.onet.pl...
> chcialabym skompletowac sobie w kuchni zestaw pomocny w gotowaniu. A wlasciwie
> to juz troche zaczelam kompletowac. moze ktos orientuje sie co (oprocz
> garnkow) nalezy do niezbednego minimum,ktore trzeba posiadac w kuchni aby
> nauczyc sie sztuki gotowania?
Nalezy miec ostre, dobrej marki noze (np. dlugi noz "szefa kuchni" - 22-25 cm, noz do
obierania warzyw i co tam komu sie widzi) oraz ksiazke kucharska opisujaca procedury
kulinarne, a nie tylk podajaca przepisy. Jak i czym kroic, jak mieszac, smazyc,
robic podstawowe rzeczy. Dobrze jest tez pojsc do szkoly kulinarnej na dzien-dwa aby
nauczyc sie podstaw operowania nozem, smazenia, parowania, etc. czego wiekszosc
kuchcikow domowych nie potrafi. Dobra ksiazka kucharska opisuje tez potrzebne
przyrzady (garnki, mieszadla, noze...) zwracajac uwage na przykry (dla producentow
kuchennych gadzetow) fakt, ze 99% bajerow w sklepach z urzadzeniami kuchennymi jest
absolutnie nieprzydatnych :-)))
> Glownie zalezy mi na przyprawach,uwielbiam je kupowac,zwlaszcza jedna moja
> ulubiona marke w sloiczkach ale zastanawiam sie jakie przyprawy sa potrzebne w
> kuchni do przyszykowania roznego rodzaju dan.. moze ktos orientuje sie czy
> jest sens kupowac takie rzeczy jak olej sojowy,syrop klonowy, czy beda tylko
> bezuzytecznie staly na polce i niewiele sie ich uzywa..albo np sol czosnkowa?
> i ktore przyprawy sa niezbedne,bez ktorych nie idzie sie obejsc ;(pomijajac
> sol i pieprz)? bede wdzieczna za pomoc ;)
Przyprawy - poza podstawowymi - kupuje sie w miare rozwoju repartuaru kulinarnego bo
maja to do siebie, ze wiele wietrzeje. No i kupuj przyprawy uniwersalne w stanie
"czystym" (sol oddzielnie i sproszkowany czosnek oddzielnie z nie sol czosnkowa...)
A podstawy? Czarny i bialy pieprz niezmielony (i dobry mlynek reczny), sol morska, a
reszta to w zaleznosci od upodoban kulinarnych, bo po co np. kupowac pieprz kajenski
gdy nic z nim nigdy nie ugotujesz... Pewnie lepiej jest kupowac przyprawy w stanie
naturalnym (np. zwoje kory cynamonu niz cynamon zmielony) i unikac gotowych mieszanek
poza jakimis oczywistymi dla ulatwienia (np. ziola prowansalskie), bo prawie
wszystkie mieszanki mozna zrobic samemu .
--
><eM eL><
|