Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer02.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer04.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Z łezką w oku.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <5a9493f9$0$558$65785112@news.neostrada.pl>
<5a966855$0$573$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a96ebf1$0$598$65785112@news.neostrada.pl>
<5a9706d0$0$674$65785112@news.neostrada.pl>
<5a998bc3$0$999$65785112@news.neostrada.pl>
<5a99951e$0$31359$65785112@news.neostrada.pl>
From: Trybun <c...@j...ru>
Date: Sun, 4 Mar 2018 15:13:40 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Thunderbird/52.6.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <5a99951e$0$31359$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 38
Message-ID: <5a9bfeee$0$667$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 188.33.61.40
X-Trace: 1520172782 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 667 188.33.61.40:2102
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 2988592638
X-Received-Bytes: 2962
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380330
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-03-02 o 19:17, XL pisze:
>
>>> Nie umieją palić w piecu chlebowym - za krótko i za ostro palą, więc po
>>> prostu piec jest za gorący i chleb się od razu zbytnio spieka na
>>> powierzchni, a dalej rośnie już tylko w środku, bez zwiekszania objętości,
>>> co skutkuje utwardzoną warstwą wierzchnią, w efekcie zaś twardą, przypaloną
>>> skórką. Dlatego kiedyś pieczono go na liściach kapusty - dawało to w
>>> poczatkowej fazie pieczenia sporo pary. Dziś praktykuje się wkładanie do
>>> gorącego pieca razem z chlebem - płaskiego naczynia z wodą.
>> Trudno odgadnąć co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Stare
>> gospodynie, pieką chleb od dawna, tak że je trudno podejrzewać o jakąś
>> fuszerkę.
> O fuszerkę może nie, ale o starość i związane z nią zapominanie, jak to
> NAPRAWDĘ się kiedyś paliło i piekło...
A i może dzisiejszy asortyment piekarniczy to już nie to samo co kiedyś.
>>>> Ale pal licho spieczenie
>>>> gdy jest jeszcze ciepły i mięciutki , przynajmniej dla mnie całkiem
>>>> niezajadły robi się po ostygnięciu. Skorka twarda że aby pogryźć to
>>>> trzeba porządnie nadwyrężać szczęki.
>>> Chleb trzeba zaraz po wyjęciu z pieca posmarować kawałkiem słoninki albo
>>> chociaż wodą z solą i natychmiast po tym okryć cały grubą ściereczką lnianą
>>> czy obrusem aż do wystudzenia.
>>>
>>>
>>>
>>>
>> A jak to w ogóle jest że ten ze sklepu ma przeważnie bardzo cienką
>> skórkę a ten domowego wypieku jak słoń, czym to idzie? Jakieś ekstra
>> dodatki typu chemia w tym sklepowym?
> Dla mnie to oczywiste, że tak.
>
>
>
No, skoro tak mówisz.
|