Data: 2002-05-27 10:14:03
Temat: Re: Zakalec na palec
Od: "Agusiek" <A...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> CIASTO SZWEDZKIE
>
> 3 szkl. mąki, 1 1/2 szkl. cukru, 4 jaja, 3/4 kostki margaryny, 25
> dkg twarożku homogenizowanego, 1/2 szkl. śmietany, olejek
> waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dkg bakalii.
>
> Margarynę utrzeć z cukrem, dodać twarożek, żółtka, śmietanę,
> pianę z białek, proszek, mąkę i wymieszać dokładnie. Dodać
> bakalie, przełożyć do foremki i upiec.
>
Nie wiem czemu, ale ja bym zrobila tak, że wszyskie składniki oprócz mąki z
proszkiem i bialek ubiłabym mikserem, dodałabym do tego pianę już łyżką
mieszjąc mąkę - też lyżką i bardzo krótko bo się "zaciągnie" - na koniec
bakalie - jeden obrót łyżka i bach do pieca.
Przepis wygląda na ciekawy - wypróbuję :))
Pozdrawiam, Aga
|