Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zakwas!
Date: Tue, 4 Apr 2006 18:13:31 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 57
Message-ID: <e0u5va$c18$1@news.onet.pl>
References: <e0oqt2$2gd$1@atlantis.news.tpi.pl> <e0ou6v$kti$1@news.onet.pl>
<e0qhh7$3fb$1@nemesis.news.tpi.pl> <e0qmif$m3s$1@news.onet.pl>
<e0qn9b$knj$1@atlantis.news.tpi.pl> <e0qo9s$u27$1@news.onet.pl>
<e0rudh$rbn$1@nemesis.news.tpi.pl> <e0tov3$qhc$1@news.onet.pl>
<e0ttab$g0n$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-3292.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1144167210 12328 81.168.156.220 (4 Apr 2006 16:13:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Apr 2006 16:13:30 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: a5pF5wSO52AC0UNwNyr4FwJyfeWgvmqG
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264817
Ukryj nagłówki
> No i teraz pytanie o przygotowanie ciasta zakwaszonego. Przeczytalem Toja >
> strone o trojstopniowym sposobie przygotowania ciasta i mam do tego pytania.
> Szczegolnie chodzi mi o temperatury. Jak nasze babcie to robily, gdy nie bylo
> jak zmierzyc te temperatury a szczegolnie zmniejszanie temperatur w kolejnych
> fazach?
Myślę, że miały jak zmniejszać temperaturę, nacieplej było przy piecu, w izbie
trochę chłodniej, a w spiżarce najchłodniej, ja tak robię, że pierwszy raz
ciasto zakwaszane trzymam w piekarniku z włączoną żarówką, później w piekarniku
bez włączonej żarówki, a na koniec po prostu na blacie w kuchni.
> I nastepne pytanie. Mam okolo litra zakwasu. Ile mam tego wziasc do ciasta?
> Ten zakwas jest plynny. Po dodaniu trzy razy porcji maki takiej samej ilosci
> wody bedzie nadal plynny. Czy to tylko poczatek? Czy po otrzymaniu tego
> zakwaszonego ciasta robi sie ciasto wlasciwe, ktore powinno miec konsystencje
> plateliny?
Dokładnie tak, ciasto zakwaszone to dopiero początek, będzie rzadkie ale nie
płynne, ile weźmiesz zakwasu i co dodasz później zależy od przepisu, który
wybrałeś. Ja zużywam 50-100 ml zakwasu.
> I dlaczego zakwaszone ciasto z maki zytniej mozna mniej wyrabiac a z maki
> pszennej dluzej.
Chodzi o zawartość glutenu, cytuję ze strony:
http://chleb.info.pl/trochechemii.htm
"Kto chce upiec chleb z przewaga maki żytniej potrzebuje zakwasu.
Mąka żytnia zawiera mało glutenu, ma natomiast śluzy. Śluzy pod wpływem wody
przechodzą w żel, otaczając cząsteczki skrobi i białka utrudniając im
pęcznienie. Dodatek ciasta zakwaszonego jest niezbędny, żeby zahamować ten
proces. W procesie zakwaszenia biorą udział bakterie odpowiedzialne za produkcję
kwasu mlekowego i octowego.
Kultury kwasowe w cieście żytnim rozmnażają się bardzo chętnie i licznie.
Dlatego też zakwas żytni jest najkwaśniejszym ze wszystkich zakwasów. Pszenny i
orkiszowy są już dużo łagodniejsze. Ten kwaśny posmak pasuje jednak świetnie do
smaku żytniego chleba."
> Chleb mam zamiar robic w sobote. I chce zrobic okolo 1 kg. W co musze sie >
> zaopatrzyc poza zakwasem, maka zytnia i ewentualnie pszenna (no i
> cierpliwoscia).
To wszystko zależy od przepisu, czy to ma być chleb mieszany, podobny do tego
sklepowego, czy ciemny na mące z pełnego przemiału? Ja dodaję do chleba nasiona
sazamu i siemienia lnianego, można dać otręby, warto pomieszać wodę z mlekiem
lub maślanką (polecam to drugie) chleb dzięki temu jest dłużej świeży i bardziej
wilgotny, potrzeba też odrobinę tłuszczu, oleju lub masła, niektórzy się
zaopatrują w koszyczki do wyrastania, moim zdaniem to zbędny wynalazek, ja
smaruję miskę olejem i chleb wyskakuje z niej bez problemu (jak chce okrągły
bochenek), albo wyrastam go od razu w keksówce gdzy robię taki razowy, nic mi
więcej nie przychodzi do głowy, wybrałeś już przepis czy potrzebujesz w tym
temacie rady? Chętnie służę swoją pomocą :) Aha, przydaje się zraszacz do
kwiatów żeby zaparować piekarnik, chleb lepiej się piecze w wilgotnym powietrzu.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
|