Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zakwas! Re: Zakwas!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zakwas!

« poprzedni post następny post »
Data: 2006-04-04 16:13:31
Temat: Re: Zakwas!
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

> No i teraz pytanie o przygotowanie ciasta zakwaszonego. Przeczytalem Toja >
> strone o trojstopniowym sposobie przygotowania ciasta i mam do tego pytania.
> Szczegolnie chodzi mi o temperatury. Jak nasze babcie to robily, gdy nie bylo
> jak zmierzyc te temperatury a szczegolnie zmniejszanie temperatur w kolejnych
> fazach?

Myślę, że miały jak zmniejszać temperaturę, nacieplej było przy piecu, w izbie
trochę chłodniej, a w spiżarce najchłodniej, ja tak robię, że pierwszy raz
ciasto zakwaszane trzymam w piekarniku z włączoną żarówką, później w piekarniku
bez włączonej żarówki, a na koniec po prostu na blacie w kuchni.

> I nastepne pytanie. Mam okolo litra zakwasu. Ile mam tego wziasc do ciasta?
> Ten zakwas jest plynny. Po dodaniu trzy razy porcji maki takiej samej ilosci
> wody bedzie nadal plynny. Czy to tylko poczatek? Czy po otrzymaniu tego
> zakwaszonego ciasta robi sie ciasto wlasciwe, ktore powinno miec konsystencje
> plateliny?

Dokładnie tak, ciasto zakwaszone to dopiero początek, będzie rzadkie ale nie
płynne, ile weźmiesz zakwasu i co dodasz później zależy od przepisu, który
wybrałeś. Ja zużywam 50-100 ml zakwasu.

> I dlaczego zakwaszone ciasto z maki zytniej mozna mniej wyrabiac a z maki
> pszennej dluzej.

Chodzi o zawartość glutenu, cytuję ze strony:
http://chleb.info.pl/trochechemii.htm

"Kto chce upiec chleb z przewaga maki żytniej potrzebuje zakwasu.
Mąka żytnia zawiera mało glutenu, ma natomiast śluzy. Śluzy pod wpływem wody
przechodzą w żel, otaczając cząsteczki skrobi i białka utrudniając im
pęcznienie. Dodatek ciasta zakwaszonego jest niezbędny, żeby zahamować ten
proces. W procesie zakwaszenia biorą udział bakterie odpowiedzialne za produkcję
kwasu mlekowego i octowego.
Kultury kwasowe w cieście żytnim rozmnażają się bardzo chętnie i licznie.
Dlatego też zakwas żytni jest najkwaśniejszym ze wszystkich zakwasów. Pszenny i
orkiszowy są już dużo łagodniejsze. Ten kwaśny posmak pasuje jednak świetnie do
smaku żytniego chleba."

> Chleb mam zamiar robic w sobote. I chce zrobic okolo 1 kg. W co musze sie >
> zaopatrzyc poza zakwasem, maka zytnia i ewentualnie pszenna (no i
> cierpliwoscia).

To wszystko zależy od przepisu, czy to ma być chleb mieszany, podobny do tego
sklepowego, czy ciemny na mące z pełnego przemiału? Ja dodaję do chleba nasiona
sazamu i siemienia lnianego, można dać otręby, warto pomieszać wodę z mlekiem
lub maślanką (polecam to drugie) chleb dzięki temu jest dłużej świeży i bardziej
wilgotny, potrzeba też odrobinę tłuszczu, oleju lub masła, niektórzy się
zaopatrują w koszyczki do wyrastania, moim zdaniem to zbędny wynalazek, ja
smaruję miskę olejem i chleb wyskakuje z niej bez problemu (jak chce okrągły
bochenek), albo wyrastam go od razu w keksówce gdzy robię taki razowy, nic mi
więcej nie przychodzi do głowy, wybrałeś już przepis czy potrzebujesz w tym
temacie rady? Chętnie służę swoją pomocą :) Aha, przydaje się zraszacz do
kwiatów żeby zaparować piekarnik, chleb lepiej się piecze w wilgotnym powietrzu.

Pozdrowionka serdeczne
Izolda

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
04.04 Marek
04.04 Izolda
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem