Data: 2006-01-24 18:41:45
Temat: Re: Zamarznięte słoiki z przetworami
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Misiek" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dr5bf1$3qe$1@polsl.pl...
>
> Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości
> news:dr57do$9mf$1@news.onet.pl...
>> Użytkownik "Misiek" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:dr50pc$am$1@polsl.pl...
>>
>> > A co do mrozonek... Hmm
>> > Gdzies czytalem ze raz rozmrozonego mnie wolno powtornie zamrazac ale
>> > to
>> > glownie o mieso i lody chodzilo
>> > Choc nie jestem pewien czy nie o wszystkie przetwory
>>
>> Tak, wszystkie. Chodzi o to, że mrozonki nie sa sterylizowane, a przed
>> psuciem chroni własnie mrożenie. Po romrożeniu drobnoustroje maja
> ułatwioną
>> robotę i produkt psuje się szybciej niż świezy.
>>
>
> Ok a jak to sloiki ktore (chyba tak.. prawda?? ) byly wczsniej
> pasteryzowane?
> Tak jak w tym opisywanym przypadku?
O ile ani na moment nie utraciły szczelności, to nie powinno byc problemu. I
były wcześniej dobrze pasteryzowane, co nie zawsze jest oczywiste (skąś się
biora domowe słoiczki z kożuszkiem i rady w głupich ksiązkach kucharskich,
co z tym robić).
DJD
|