Data: 2004-03-09 18:46:39
Temat: Re: Zapiekane kartoflaki
Od: "Iwona" <i...@W...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Iwona ( i...@W...pl ) napisał:
> "babka kartoflana":
> -przekręcić przez maszynkę ziemniaki (ilość zależna od potrzeb -może być
> 1kg, albo 4kg)
> -pokrojony boczek wędzony, kiełbasę i cebulkę podsmażyć na patelni
> -kilka łyżek mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków)
> -jajka (1-3)
> -sol, pieprz
> Wymieszać wszystko i przełożyć do wysmarowanej smalcem/olejem prostokątnej
> foremki i piec do zrumienienia.
>
> Najlepsze jest odsmażane na patelni.
>
> Iwona
Tłuszcz ze smażenia (najlepszy jest do tego smalec) dodać także do masy
ziemiaczanej.
Piec ok.1 godz.
|