Data: 2001-10-16 14:13:33
Temat: Re: Zasmażka
Od: <i...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jak robicie zasmażki?
> Ja robię ciemną (niezdrową lecz pyszną) - rumienię mąkę na suchej
> patelni, dodaję masło, mieszam i wlewam do potrawy.
> A białą do sosów - rozpuszczam masło. dodaję mąki i leciutko
> rumienię - musi być płynna to się nie robią kluchy.
> A dzisiaj w jednej z "tęczówek" przeczytałam że żeby nie robiły się
> kluchy to kucharze robią jedną wielką "kluchę " z mąki i masła
> (ugniatają to) i to rozprowadzają w sosie czy innej potrawie....
> Robiliście coś takiego?
> DominikaNM
ja biore maslo/olej podgrzewam do goracosci, dodaje make i jest wtedy prawie
sucha, nie plywa w tluszczu, przyrumieniam, dolewam zimnej wody ,zeby sie
kluchy nie robily (gdy sie zrobia, to przez sitko)
dzieki temu nie uzywam duzo tluszczu
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|