Data: 2006-02-18 11:11:51
Temat: Re: Zawartość masła w maśle
Od: "maf" <m...@a...alpha.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Habeck Colibretto" <h...@N...gazeta.pl> wrote in message
news:elhabiy1fvvm.dlg@habeck.pl...
> > A jak się nazywają te specjalne drewniane naczynia, w
> których się ubijało kiedyś śmietanę i wychodziło masło?
>
Jak bylem maly to maslo robilem w urzadzeniu ktore nazywalo sie "kirzonka".
Bylo to drewniane naczynie w ksztalcie ostroslupa /sciety u gory/ o
podstawie kola, wys ok70 - 80 cm. W gorna czesc wkladalo sie mniejszy /ok 20
cm/ z prowadzeniem /otworem/ do ubijaczki. Ubijaczka to kij zakonczony na
dole kolem z dziurkami. Wygladalo to mniej wiecej tak
!
\--!--/
/ \ ! / \
/ _ !_ \
/-----------\
Sasiad mial inna, drewniane pudlo z zasuwana pokrywa, z boku korbka
obracajaca 4 lopatki w srodku pudla.
Pozdrawiam
maf
|