Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zgorzkniał mi szpinak - dlaczego? Re: Zgorzkniał mi szpinak - dlaczego?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zgorzkniał mi szpinak - dlaczego?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zgorzkniał mi szpinak - dlaczego?
Date: Wed, 07 Dec 2005 07:25:50 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 57
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <d8jaoe$5bo$1@inews.gazeta.pl> <4...@n...onet.pl>
<37qlf.11276$SY.9821@trnddc06> <7220237872$20051207014701@ewcia.kloups>
<TYqlf.11693$SY.6890@trnddc06>
NNTP-Posting-Host: 80.72.35.5
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1133936752 13850 80.72.35.5 (7 Dec 2005 06:25:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Dec 2005 06:25:52 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254887
Ukryj nagłówki

In article <TYqlf.11693$SY.6890@trnddc06>,
"eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> wrote:

> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
> news:7220237872$20051207014701@ewcia.kloups...>
> >
> > I bardzo krotko... jak wszystkie kuchnie swiata podaja.
>
> To je Pane Pepik neprawda.
> W kuchniach orientalnych, wrzuca sie czosnek na poczatku obrobki cieplnej
> potrawy (i
> to na dymiacy olej, na ktorym to czosnek sie natychmiast przypala.

No właśnie. Na gorącym oleju czosnek się natychmiast przypala. Niektórzy
może to lubią. Jednak dla normalnego europejczyka nie jest to raczej
przyjemny smak.

> W kuchniach wloskiej i francuskiej jest podobnie - w wielu potrawach sie
> czosnek

A co do kuchni francuskiej to Larousse Gastronomique podaje wyraźnie:

Czosnek należy dodawać pod koniec gotowania, ponieważ smażony zbyt długo
wytwarza gorzki posmak.

Władysław
> wklada na poczatku smazenia a smazy dosyc dlugo (bo obie kuchnie sa cegus
> cieplochlonne :-)))


>
> >
> > Ciekawe, przedwczoraj zrobilam szpinak pod beszamelem, polowa stala w
> > piecyku do nastepnego dnia, zostala powoli odgrzana i zjedzona
> > nastepnie ze smakiem.
> >
> > Poza tym jedna z najbardziej znanych potraw z kuchni zydowskiej z
> > bliskiego wschodu to szpinak smazony przez okolo 4 godziny (pkaďla
> > albo bkaďla). Wiec ta teoria o "krotkim przygotowaniu" jakos malo
> > pasuje hmmm
>
> Byc moze, natomiast nie zmienia to faktu, ze ksiunzki kucharskie i
> podreczniki
> technologii przygotowania zywnosci zalecaja jak najkrotsza obrobke termiczna
> szpinaku coby nie gorzknial (zreszta i z innych wzgledow tyz) i sa zgodne co
> do tego,
> ze po ugotowaniu szybko gorzknieje (moje wlasnie doswiadczenie zgadzaja sie z
> tym
> tyz, ale to male piwo, bo ja to kucht-amator...) Te same ksiunzki powiadaja
> takze o
> reakacjach szpinaku z naczyniami metalowymi (co zreszta potwierdza chemia
> szpinaku.)
> A kuchnia zydowska to kuchnia jedzenia meczonego termicznie w sposob
> niemilosierny
> wiec sie nie dziwie ze chlopaki maltretuja szpinak przez cztery godziny.
>
> --><emeL><--

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.12 eM eL
08.12 JerzyN
08.12 Wladyslaw Los
08.12 JerzyN
08.12 Wladyslaw Los
08.12 JerzyN
08.12 Wladyslaw Los
08.12 eM eL
08.12 eM eL
08.12 Ewa (siostra Ani) N.
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem