Data: 2003-08-06 09:30:37
Temat: Re: Zielone curry
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
MsbS wrote:
> Wczoraj kupilem zielona paste curry. Na opakowaniu jest w zasadzie przepis,
> ale dosc metnie napisany (bardzo lamana angielszczyzna). Wiem tyle, ze
> powinienem dodac baklazany, a takze mleczko kokosowe. Ale nie wiem na
> przyklad, kiedy dodac paste curry. Moze ktos z Grupowoczow ma sprawdzony
> przepis na danie baklazanowo-kokosowe z zielonym curry? Najlepiej
> wegetarianskie?
>
> Pieknie dziekuje,
>
> Marcin
Prosze uprzejmie.
Przepis wielokrotnie wyprobowany, godny polecenia.
Zalecane modyfikacje w komentarzu na koncu. Radze przeczytac.
Gaeng Kiew Wahn Gai
Przepis na ca. 4 osoby
Skladniki:
4 lyzki Green Curry Paste
2 lyzki Oleju
500 g Coconut Milk
400 g Piersi Kurczaka
4 szt. Baklazanow
20 g Malych baklazanow
4 szt Lisci Kaffirlime (Cytrynowca?)
1 lyzka Fisch Sauce
1 lyzka Sugar
10 g Lisci Bazylii
1 szt. Chilli
Przygotowanie:
* Olej podgrzac w woku, wlozyc paste curry i podsmazac ciagle
mieszajac lopatka na silnym ogniu (ale tak, zeby sie nie
przypalilo).
* Dodac mleko kokosowe i odczekac az sie zagotuje (ciagle mieszac,
ale juz mniej intensywnie)
* Dodac miesko pokrojone w kostke, baklazany (pokrojone w cwiartki,
lub osemki w zaleznosci od wielkosci), liscie cytrynowca.
* Zmniejszyc ogien.
* Doprawic za pomoca fish sauce i cukru.
* Kiedy mieso jest juz ugotowane, dodac bazylie i chili
* Podawac z ryzem.
Komentarz:
* Jesli nie lubisz ziac ogniem, to radze wlozyc 2, max 3 plaskie
lyzki pasty curry a nie 4 jak jest w przepisie (i tak radze
zaopatrzyc sie w duza ilosc wody do posilku).
* Olej koniecznie "roslinny". Najlepiej arachidowy, moze byc
slonecznikowy, kukurydziany lub sojowy. Nie stosowac, powtarzam
nie stosowac oliwy z oliwek.
* Mleko kokosowe jest dostepne w puszkach. Trzeba urzyc cala puszke.
Wazne, zeby mleko bylo nieslodzone. Jesli nie ma mleka, mozna od
biedy urzyc Coconut Cream, ale wtedy zalecam dodac troche zwyklego
mleka w celu rozcienczenia.
* Zamiast piersi kurczaka, doskonale wychodzi z krewetkami (jest
nawet moim zdaniem duzo lepsze). Eksperymentowalem tez z innymi
owocami morza (kawalki ryb, w tym np. lososia), cielecina, etc.
W zasadzie kazdy rodzaj wkladki miesno-owocomorznej jest dobry i
za kazdym razem jest pychota, choc za kazdym razem jest troche
inaczej. Szczerze radze poeksperymentowac.
* Baklazany: Chodzi o male, zielone baklazany, ksztaltu kuli o
srednicy ok. 4cm. Do dostania w sklepach Asian Foods (tych samych,
w ktorych kupiles paste curry - poszukaj w pionowych lodowkach),
choc sezon sie konczy, wiec moze byc problem.
* Male baklazany: tego nigdy w Polsce nie widzialem. Sa to male
zielone kuleczki, ok. 1.5-2cm srednicy. Poniewaz nie moglem kupic,
to po prostu robilem bez nich. Zamiast tego, zeby dodac potrawie
koloru, czasami wrzycam marchewke pokrojona na kawalki o mniej
wiecej tej wielkosci.
* Liscie Kaffirlime: To sie chyba nazywa cytrynowiec, ale moge sie
mylic. Do dostania w sklepach Asian Foods. Wygladaja tak jak
liscie kazdego cytrusa. Poniewaz one wlasnie nadaja tej potrawie
niepowtarzalny smak, trzeba je koniecznie zdobyc. Przyznam, ze
wrzucam ich wiecej, bo bardzo je lubie...
* Fish sauce: do dostania w sklepach Asian Foods
* Potrawa ma konsystencie gestej zupki w wklami. Warzywa powinny byc
jedrne, a poniewaz pokrojony w kostke kurczak, czy krewetki gotuja
sie bardzo szybko, wiec czas przyrzadzenia jest i powinien byc
bardzo krotki. Radze przygotowac front robot (umyc, pokroic
skladniki), ugotowac ryz i jak ryz bedzie juz gotowy, zaczac
przyzadzanie potrawy.
* Podawac radze albo na glebokim talerzu (polowa talerza ryz, druga
zupka), albo w czarkach osbno. Je sie to nabierajac najlepiej
lyzka trochje ryzu i "dobierajac" zupke. Popijamy duza iloscia
wody ;)
Smacznego!
Pozdr.,
Shrek
PS.
Krolewnie Fionie smakowalo (przynajmniej tak twierdzi)
|