Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!at
lantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zielony pieprz w kulkach - Piotr i Paweł, Poznań
Date: Sun, 13 Jun 2004 22:58:03 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 39
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <40cc3d96$1@news.home.net.pl> <4...@p...gazeta.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pk234.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1087167755 3750 213.76.106.234 (13 Jun 2004 23:02:35
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 13 Jun 2004 23:02:35 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204628
Ukryj nagłówki
On Sun, 13 Jun 2004 14:02:48 +0200, Nessie
<r...@p...gazeta.pl> wrote:
>Phil Lemon wrote:
>> Niniejszym oświadczam, iż w poznańskim Piotrze i Pawle, na ul.
>> Jugosłowiańskiej, zakupić można pieprz zielony granulowany. :) Kto chce -
>> niech czym prędzej pędzi do sklepu, bo zamierzam wykupić sporą ilość
>> tegoż, na zapas. :)
>
>Pardon za ignorancję, ale ja na ogół nie jadam na ostro... Czym się
>różni pieprz zielony od czarnego, poza kolorem, rzecz jasna? Czy ma
>wyczuwalnie inny aromat?
>
>Nessie
Pieprz naturalny wystepuje w postaciach:
Pieprzu zielonego, czyli mocno niedojrzalych owocow. Zwykle nie sa
suszone a raczej dostarczane w zalewie solnej. Maja wyraznie
zaznaczony aromat pieprzu ale sa w miare lagodne - smak maja lekko
tylko piekocy, mozna dodawac je w postaci calych ziaren, smaczne ale
odlotu nie powoduje. Na dokladke sa miekkie.
Pieprzu czarnego - czyli niecalkiem dojrzalych owocow zebranych i
ususzonych z lupina - czyli maksymalny hardcore. W lupinie jest
najwiecej piperyny, skutkiem tego pieprz czarny najbardziej w gebe
pali. Uzywa sie albo zmielonego (z umiarem) albo ziarnistego do
gotowania (i tylko naprawde odwazni moga ugotowane ziarenka rozgryzac
- pozostali zwykle wybieraja z sosu tak jak ziele angielskie...).
Pieprzu bialego - czyli dojrzalych owocow wymoczonych w solance i
pozbawionych lupiny - zawiera mniej piperyny (czyli tego co w gebe
pali), troche wiecej substancji aromatycznych niz pieprz czarny - ale
skoro jest mniej palacy to znacznie wiecej mozja go dosypac...
Uzycie jak czarnego tyle ze wiecej aromatu a mniej palacego smaku
daje.
--
Darek
|