Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.interia.pl!not-f
or-mail
From: Aicha <b...@t...ja>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowy
Date: Mon, 29 Oct 2012 17:51:35 +0100
Organization: INTERIA.PL S.A.
Lines: 41
Message-ID: <k6mc6n$sgo$1@usenet.news.interia.pl>
References: <k6h2m3$n6u$1@usenet.news.interia.pl>
<t...@4...net>
<k6hafj$2ld$1@usenet.news.interia.pl>
<d...@4...net>
<k6io3l$65c$2@usenet.news.interia.pl>
<1t14yl2xhejp1.1oyc69svxf7pl$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: wo98.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1351529495 29208 80.55.196.98 (29 Oct 2012 16:51:35
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 29 Oct 2012 16:51:35 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:16.0) Gecko/20121010 Thunderbird/16.0.1
In-Reply-To: <1t14yl2xhejp1.1oyc69svxf7pl$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349304
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-10-28 16:01, Ikselka pisze:
>>>> produkt zawiera dwutlenek siarki, pochodzący z czosnku i cebuli.,
>>>
>>> Pochodzący z czosnku i cebuli? - chłyt marketingowy...
>>
>> Raczej ostrzeżenie dla alergików. Ale Ty oczywiście wiesz lepiej, że nie
>> ma suszonego czosnku i cebuli tam, gdzie podają je w składzie.
>
> Chodziło mi o DWUTLENEK SIARKI - powszechnie stosowany środek do
> konserwacji suchych produktów paczkowanych (susze warzywne, owocowe,
> ziołowe) - wcale nie pochodzący z cebuli ani czosnku, lecz otrzymywany
> sztucznie o stosowany w nadmiarze.
> Po otwarciu opakowania ulatnia się, jednak nasycone nim produkty dłuższy
> czas mogą być szkodliwe.
> http://info.wyborcza.pl/temat/wyborcza/dwutlenek+sia
rki
> Ale Ty oczywiście wiesz lepiej - jednak nie w tym przypadku.
Tiaaaa....
"Jest wykorzystywany również w żywności jako konserwant, chroniący przed
wilgocią i pleśnią (np. w przypadku owoców suszonych).
Dwutlenek siarki jest produktem ubocznym spalania kopalnych, tym
przyczynia się do zanieczyszczenia atmosfery (smog).
Konserwowane dwutlenkiem siarki są często owoce. Ten utleniający związek
zapobiega ciemnieniu owoców, ale u osób wrażliwych może wywoływać
nudności, bóle głowy i biegunkę. Z tego powodu prawo określa limit E
220, jakiego producenci nie mogą przekroczyć. Jeśli E 220 został dodany
do suszonych owoców, informacja taka powinna znaleźć się w składzie na
opakowaniu.
Dwutlenek siarki może też wywoływać astmę, skurcze i zapalenie oskrzeli.
Obniża ciśnienie, a także niszczy w pokarmach witaminy A i B1. Jest
mutagenny dla zwierząt."
To Ty sama napisałaś o zawartości SO2 _w składzie_ czosnku i cebuli.
Mnie chodziło o zawartość SO2 _po_ suszeniu i konserwowaniu tychże. Jak
zwykle sama się podłożyłaś.
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
|