Data: 2012-10-29 20:52:17
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowy
Od: u...@d...invalid
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-10-29 21:31, Aicha pisze:
> W dniu 2012-10-29 18:48, Ikselka pisze:
>
>>>> tylko wystarczy pogrzebać w tabelach wartości odżywczych (nie tylko pod
>>>> kątem BWT), aby przekonać się, że oprócz wartości smakowych nie ma
>>>> również wielu składników odżywczych, które są dla nas bardzo ważne.
>>>
>>> Chcesz wmówić wszystkim kulturystom, ze błądzą? :)
>>
>> Kompletnie nie łapiesz, o co chodzi kulturystom z tym kurczaczym mięsem.
>
> Wyjaśnij, o wszechwiedząca.
Białko i... tylko białko. A np. taka wołowina czy ryby mają jeszcze
kreatynę, oprócz tego wołowina ma znacznie więcej istotnych dla
kulturysty żelaza i l-karnityny a białko jest lepiej przyswajalne,
zresztą zalet jest więcej, szkoda tu pisać. Dlatego za oceanem jedzą
stjeki a u nas tatar. Co więcej najlepsze w produktach naturalnych
białko jest w jaju (jeśli dobrze pamiętam przyswajalność na poziomie
95-97%), znacznie lepsze od tego z filetów kurczęcych. Zresztą
przyswajalnością białka jaj oznaczane są białka w odżywkach. Niestety
też w jajach jest sporo cholesterolu, dlatego często się je np.
jajecznice z dziesięciu białek i dwóch żółtek. Kurczak jest dobrym
rozwiązaniem dla kulturysty, ale rozwiązaniem budżetowym, bo są lepsze
źródła białka.
|