Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!feeds.phibee-telecom.net!zen.net.uk!dedekind.zen.co.uk!newsfeed.neostrada
.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.
pl.POSTED!not-for-mail
Date: Fri, 02 Nov 2012 10:00:41 +0100
From: medea <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:16.0) Gecko/20121026 Thunderbird/16.0.2
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowy
References: <k6h2m3$n6u$1@usenet.news.interia.pl> <k6jutd$j6u$1@node1.news.atman.pl>
<k6k1gu$cct$1@news.mm.pl> <k6k5vn$hdn$1@usenet.news.interia.pl>
<o...@s...intranet.azymut.pl>
<k6mdak$u1i$1@usenet.news.interia.pl>
<ywdugyxo19zj.hubwm5q71h9x$.dlg@40tude.net>
<k6mp2h$h4j$1@usenet.news.interia.pl>
<1jmf9pedsmhkv$.c4tiebqxoxed.dlg@40tude.net> <k6pdpm$m5e$1@news.mm.pl>
<5090d65c$0$1218$65785112@news.neostrada.pl> <k6qvbp$dfa$1@news.mm.pl>
<5091581a$0$26683$65785112@news.neostrada.pl> <k6s1kp$pg2$2@news.mm.pl>
<5092bce5$0$1226$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@s...intranet.azymut.pl>
In-Reply-To: <o...@s...intranet.azymut.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 47
Message-ID: <50938bb6$0$1212$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.27.88.90
X-Trace: 1351846838 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1212 83.27.88.90:1213
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349414
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-11-02 09:02, gosmo pisze:
> W dniu 01.11.2012 o 19:18 medea <x...@p...fm> pisze:
>
>> W dniu 2012-10-31 21:29, u...@d...invalid pisze:
>>> W dniu 2012-10-31 17:55, medea pisze:
>>>> Chyba Ci się tutaj logika rozjechała. To z samej dostępności dobrych
>>>> produktów tak rośniemy, pomimo że spożywamy chłam, jak sądzisz?
>>> Idąc twoim tokiem myślenia mogę udowodnić, przeciwną Twojej tezie
>>> bazując na dzisiejszej fali otyłości, więc Twój kierunek raczej nie
>>> jest
>>> właściwy.
>>
>> Ale dlaczego to miałoby być coś przeciwnego? Tak jak każdy kiji
>> dostępność ma dwa końce. Przesadzić można we wszystkim. Poza tym
>> otyłość bierze się głównie ze spożywania cukru(i innych
>> węglowodanów), soli oraz tłuszczu (a tego w drobiu w porównaniu
>> doinnych mięs i tak stosunkowo mało). Nie sądzę, żeby akurat spożycie
>> mięsa w sensie białkamiało na to tak duży wpływ.
>
> Otyłość to się bierze z dodatniego bilansu energetycznego. Tłuszcze,
> węglowodany (w tym cukry) są NIEZBĘDNE. Problem polega na właściwym
> doborze ich jakości i właściwym dla trybu życia stosunku każdego z
> tych składników pokarmowych. Samym tylko białkiem to sobie można co
> najwyżej nerki rozwalić. I masz rację, że kij ma dwa końce i chodzi o
> przesadę. Kontynuując... sól nie ma nic do tycia, jest minerałem,
> zbiera wodę a to nie tycie, odpowiedzialna za utrzymywanie równowagi
> płynów ustrojowych, przewodzenia impulsów nerwowych, niezbędna do
> działania naszych mięśni. W przypadku upalnych dni lub osób
> intensywnie uprawiających sport powinno zwiększyć się jej podaż po to,
> aby się nie odwodnić. Wracając do węglowodanów, powiedz to osobie
> biegającej, aby nie spożywała kajzerek z dżemem i tego makaronu, a
> przecież to chuderlaki a wpieprzają skrobię i cukry. Albo kulturyście,
> aby wyeliminował oliwę z oliwek, ryby, orzechy itp bo są tłuste.
> Najważniejsza jest jakość składników, właściwe proporcje zależne od
> trybu życia i nie popadanie w skrajności.
Wszystko w porządku, tylko moja wypowiedź nie miała sprowadzić się do
negowania wartości odżywczych węglowodanów, tłuszczów czy soli, bo wiem,
że są niezbędne. Chciałam tylko zaznaczyć, że z tymi składnikami należy
uważać najbardziej, bo występują niemal wszędzie w nadmiarze i to one
głównie są przyczyną otyłości. Bardzo łatwo z nimi przesadzić, zwłaszcza
żywiąc się wysoko przetworzoną żywnością, której wokół wszędzie pełno, a
po którą sięgają wszyscy, nie tylko biegacze, czy fizycznie ciężko
pracujący ludzie.
Ewa
|