Data: 2000-09-01 09:25:54
Temat: Re: Zrazy - mielone???
Od: Monika Mężyńska <m...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los wrote:
>
> basia <b...@z...polsl.gliwice.pl> wrote:
>
> > Użytkownik Niuska <n...@p...top.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> > napisa":xbpr5.1583$l...@n...tpnet.pl...
> > > a u nas (kujawsko-pomorskie) zrazy to zawiniete bitki, w srodeczku
> > znajduje
> > > sie kawalek skorki od chlebka, kawalek sloninki lub boczku czy innej
> > > kielbaski w zastepstwie, co niektorzy dodaja tez kawalek ogorka kiszonego
> > no
> > > i oczywiscie cebulka, wszystko spiete wykalaczkami i opieczone
> >
> > Nie jestem specjalistką, ale czym to się różni od rolady (Śląsk)?
>
> Juz tlumacze.
>
> Zrazy, sadzac po zrodloslowie, to powinno byc mieso bite, bo slowo
> wywodzi sie od "razic" -- bic. Kuchnia polska rozroznia 3 rodzaje
> zrazow:
> Zwykle plaskie plastry bitego miesa
> Zrazy zawijane -- jak powyzej tylko nadziane farszem i zwiniete
> Zrazy siekane. Starsze ksiazki kucharskie kaza mieso posiekac, (a
> niektore jeszcze ubic w mozdziezu -- byc moze dlatego tez nazywaja sie
> zrazy). Ale juz Monatowa w poczatku XX wieku poleca mieso na zrazy
> siekane po prostu przemielic w maszynce.
Wróćmy więc do genezy wątku - można określić zraz jako mielony?
Czy mielony zraz nie staje się po prostu kotletem, czy klopsem
mielonym...?
|