Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar <w...@i...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zsiadłe mleko - pytanie do osób mieszkających w USA
Date: Mon, 14 Aug 2006 17:20:20 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 22
Message-ID: <4...@u...de>
References: <ebnkln$1tu$1@inews.gazeta.pl> <DXQDg.4199$Z1.2245@trnddc03>
<4...@u...de> <6g0Eg.69488$MW.30478@trnddc04>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
UYQIyJFX/yUjHZQ8djCXewMXa2MnzIK8EyTqJuRxDBAojv5vvBi6nnKYx7IBOjsRz9OIukzesK
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.5 (Windows/20060719)
In-Reply-To: <6g0Eg.69488$MW.30478@trnddc04>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:275471
Ukryj nagłówki
eM eL wrote:
>> to akurat nieprawda. Uda się nawet lepiej. Bakterie zakwaszające mają
>> mniej problemów, nie muszą użerać się z drożdżami i bakteriami gnilnymi.
>
> Byc moze istnieja kultury bakteryjne ktore to zrobia, ale jeszcze sie z nimi
> w USA nie spotkalem. Masz jakies namiary na kultury bakteryjne, ktore
> zrobia mleko kwasne z pasteryzowanego, dostepne w USA? Po dodaniu
> dostepnych tutaj w handlu "starterow" powstaje cus co przypomina zepsute
> zsiadle mleko z dodatkiem jogurtu.
to mnie właśnie dziwi, bo przemysłowo jogurt zawsze robi się z mleka
pasteryzowanego. Po prostu nie powinno być innych bakterii oprócz tych,
które dajesz na zaszczepkę. Ja często robiłem jogurt z mleka
"sklepowego", co prawda niemieckiego, ale to jeden pryszcz. A w
Niemczech w sklepach masz wyłącznie mleko pasteryzowane. Z UHT też
zresztą wychodzi jogurt bezproblemowo. I nie używałem nigdy starterów
(ok, nie nigdy, raz robiłem na jakimś grzybku jogurtowym, ale to przed
laaty), tylko zawsze normalnego jogurtu. Ostatnio takowego
przywiezionego w bagażu ręcznym z Bułgarii (jeszcze było wolno ;-))
Waldek
|