Data: 2003-07-31 12:11:34
Temat: Re: Zupa czosnkowa Ewuni z Gdańska
Od: Grzegorz Mucha <m...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 31 Jul 2003 12:26:14 +0200, bea. wrote:
>
> Składniki:
> kostka rosołowa lub rosół - 2 litry
> mąka i masło na zasmażkę (tak po 2 łyżki stołowe każdego)
> 1 lub 1,5 główki czosnku (my lubimy wiec 1,5)
> 1 kubek śmietany 18% na zabielenie
> sól, pieprz, kminek (to tak z francuska - własna modyfikacja)
> grzaneczki ziołowe (kupiłam w Albercie )
> starty na drobniutko oscypek
Dobre będzie :) Może nie na lato,raczej na zimę, ale pycha.
Z tym, że ja czosnkową przyprawiam tymiankiem i zaciągam nie śmietaną, a
żółtkami roztrzepanymi z oliwą.
A na lato spróbowałbym zimnej zupy czosnkowej - mam przepis w książce
Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii", jak nie zapomnę, zacytuję go na
grupie
mucher
|