Data: 2004-09-09 10:29:24
Temat: Re: Zupa z Wysokich Obcasów
Od: "maciej debski" <m...@s...killer>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Zofia Gebert" <b...@g...pl> napisał...
>
> Mimo iż szpinaku nie lubię, przepis na zupę z niego bardzo mnie
> zainteresował. I słusznie! Bo zupa jest rewelacyjna.
> Zmieniłam tylko świeżyznę, bo nie miałam mięty ani kolendry - zamieniłam
na
> więcej natki + trochę oregano.
ja tez robilem, zupa jest szybka i swietna (takze dla nieszpinakowcow - bo
malo szpinakowa w smaku).
swiezej miety i kolendry takze nie mialem - dalem bazylie i koperek :) -
efekt zupelnie niezly.
dla pytajacych przepis z glowy:
dwie cebule
papryczka chilli sztuk 1
czosnek pare ząbków
600 g swiezego szpinaku
1.5 l bulionu
swieze mieta i kolendra sol pieprz
200 g gestej smietany.
do tego grzanki zapiekane z ementalerem
cebule zeszklic, dorzucic czosnek (krotko bo straci smak), dorzucic
posiekana papryczke, po chwili dorzucic posiekany szpinak, po chwili
dorzucic posiekane ziola, podlac bulionem, dusic 10 minut, , doprawic, zalac
reszta bulionu, pogotowac chwile, dodac smietane i jesc (z grzankami).
a propos swiezego szpinaku - ja kupuje w macro (nie wiem gdzie indziej moze
byc) 2kg paczki mrozonego szpinaku w lisciach (hortex-catering) - kosztuje
tyle samo co hortex mielony ale jest 10x lepszy.
smacznego,
mac.
|