Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!a
tlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "maciej debski" <m...@s...killer>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa z Wysokich Obcasów
Date: Thu, 9 Sep 2004 12:29:24 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <chpc4j$f4i$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <chnpt4$3cs$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: wv142.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1094726611 15506 80.55.203.142 (9 Sep 2004 10:43:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 9 Sep 2004 10:43:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:214135
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Zofia Gebert" <b...@g...pl> napisał...
>
> Mimo iż szpinaku nie lubię, przepis na zupę z niego bardzo mnie
> zainteresował. I słusznie! Bo zupa jest rewelacyjna.
> Zmieniłam tylko świeżyznę, bo nie miałam mięty ani kolendry - zamieniłam
na
> więcej natki + trochę oregano.
ja tez robilem, zupa jest szybka i swietna (takze dla nieszpinakowcow - bo
malo szpinakowa w smaku).
swiezej miety i kolendry takze nie mialem - dalem bazylie i koperek :) -
efekt zupelnie niezly.
dla pytajacych przepis z glowy:
dwie cebule
papryczka chilli sztuk 1
czosnek pare ząbków
600 g swiezego szpinaku
1.5 l bulionu
swieze mieta i kolendra sol pieprz
200 g gestej smietany.
do tego grzanki zapiekane z ementalerem
cebule zeszklic, dorzucic czosnek (krotko bo straci smak), dorzucic
posiekana papryczke, po chwili dorzucic posiekany szpinak, po chwili
dorzucic posiekane ziola, podlac bulionem, dusic 10 minut, , doprawic, zalac
reszta bulionu, pogotowac chwile, dodac smietane i jesc (z grzankami).
a propos swiezego szpinaku - ja kupuje w macro (nie wiem gdzie indziej moze
byc) 2kg paczki mrozonego szpinaku w lisciach (hortex-catering) - kosztuje
tyle samo co hortex mielony ale jest 10x lepszy.
smacznego,
mac.
|