Data: 2014-10-16 11:27:43
Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: bbjk <a...@b...cc>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-10-16 11:17, Trybun pisze:
> I słusznie piszesz że warto być otwartym na nowe pomysły, jednak jeżeli
> już tak lubimy uczestniczyć w "owczym pędzie" bo ktoś w mediach nas
> nakręca, to przydałaby się choć mała refleksja, czy to aby jest to czego
> nam potrzeba naprawdę?
Już od XIX w. na wielkich przyjęciach w magnackich polskich dworach, a i
w dworkach ziemiańskich podawano zupy przecierane, o kremowej
konsystencji, zaprawiane zasmażką z masła, żółtkiem lub słodką
śmietanką. Są to właśnie zupy kremy. Podawane są z dodatkiem
pasztecików, z pulpetami, czy słonymi ciasteczkami, czasem z grzankami.
Nie jest to ani nowy wynalazek, ani owczy pęd, ani nakręcanie przez
media, tylko właśnie powrót do tradycji, przechowywanej w niektórych
domach przez siermiężne lata powojenne.
--
Bjk
|