Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Żurrrrr
Date: Mon, 16 Feb 2009 15:19:36 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 29
Message-ID: <o...@4...net>
References: <gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.pl> <gn1a0t$7ca$1@inews.gazeta.pl>
<gn1d6b$7oc$2@atlantis.news.neostrada.pl> <gnbbhg$is4$1@news.onet.pl>
<6...@m...googlegroups.com>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bme91.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1234794022 15685 83.28.224.91 (16 Feb 2009 14:20:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Feb 2009 14:20:22 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320327
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 16 Feb 2009 02:07:35 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):
> On 16 Lut, 10:27, Kyllyan <m...@o...pl> wrote:
>>>> Natomiast tu:
>>>>http://home.arcor.de/zjazd05/swietaWielkanocne/K
uchnia/index.html#Zur
>>>> jest przepis na żur z mąki pszennej, ale myślę, że z powodzeniem można
>>>> użyć do tego celu mąki żytniej.
>>
>> Dobrze jest wiedzieć, że najłatwiej kwasi sie mąka żytnia i owsiana
>> ( lub płatki z tych zbóż ), a najtrudniej pszenna.
>> Czosnek działa bakteriobójczo, więc ja go do zakwasu nie dodaję -
>> dopiero po ukwaszeniu.
>> mam suchy zakwas do żuru. Dobrym zakwasem zalewam płatki owsiane, po
>> dwóch, trzech dniach płatki suszę, przechowuję w lodowce kilka miesicy.
>> Dodatek suchego zakwasu powoduje, że nawet mąka przenna kwasi się bez
>> problemu. Nie rozumiem natomiast dodawania skórki od chleba, przecież po
>> upieczeniu jest ona calkiem jałowa. No, chyba, że chodzi o smak ;)
>>
>> --
>> Sławomir Jan Marusiński
>> Gdańsk. GG 5420750
>
> Mąka pszenna zakwasza się najszybciej. Mój zakwas powstaje z jednej
> trzeciej paczki (0,5kg) płatków owsianych górskich (mogą być zwykłe,
> ale odpad jest duży) i jednej lub dwu łyżek maki pszennej zalanych
>
No, właśnie ten owies się zakwasza szybciej i kieruje fermentacją pszenicy.
Mnie sama pszenica zawsze fermentuje alkoholowo.
|