Data: 2004-08-04 12:39:35
Temat: Re: Zytni chleb razowy
Od: "Jackare" <j...@i...pl_wytnij_to_>
Pokaż wszystkie nagłówki
U nas w Bytomiu, chleb taki piecze stare dobre PSS "Spolem".
Jest to ciezki "czarny" chleb o lekko kwasnym smaku. Skore ma gruba i twarda
a ciasto mocno zbite i sprawaiajace wrazenie lekko wilgotnego.
Jem ten chleb juz od dawna i stanowi on wlasciwie 99% poieczywa jakie
zjadam. Praktycznie nie kupuje bulek (chyba ze zytnie).
Chleb ten ma to do siebie ze nie plesnieje ani nie psuje sie, nawet po 2-3
tygodniach jest dobty, tyle ze bardziej suchy i twardszy. Nie zawiera zadnej
chemii. Jest drozszy od normalnego chleba. Bochenek odpowaiadajacy optycznie
"malemu chlebowi" kosztuje ok 3,50 PLN. Ja zjadam 1-2 kromki dziennie wiec
ten chleb wystarcza mi na ok 2 tygodnie, jezeli je go takze moja zona (a od
jakiegos czasu tez zaczela) to starcza nam on na tydzien.
Co ciekawsze, prywatne piekarnie maja w swej ofercie tez cos co nazywaja
chlebem razowym, ale jest to za przeproszeniem jakies gowno- zwykly chleb
mieszany zabarwiony jakims karmelem, a ciasto skora i smak nie odbiegaja
specjalnie od "normalnego, standardowego" chleba. ponadto ta podroba
pieczona jest na jakichs spulchniaczach i innych przyjemnych skladnikach.
Takze u nas na Slasku jeszcze sie ostalo....
pozdrawiam
--
Jackare
Bytom
http://jackare.jamajka.plukwa.net
|