Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.dialog.net.
pl!not-for-mail
From: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: a jak się robi chałwę?
Date: Sun, 19 Aug 2007 20:19:57 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 36
Message-ID: <faa1ka$rko$1@news.dialog.net.pl>
References: <fa95ec$att$2@news.dialog.net.pl> <fa962u$pi1$1@inews.gazeta.pl>
<fa9f83$gu4$1@news.dialog.net.pl> <fa9g24$s54$1@inews.gazeta.pl>
<fa9ibd$iku$1@news.dialog.net.pl> <fa9jm0$9eg$1@inews.gazeta.pl>
<fa9pb4$mhl$2@news.dialog.net.pl> <fa9pr8$t23$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-12977.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.dialog.net.pl 1187547595 28312 87.105.5.177 (19 Aug 2007 18:19:55 GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 19 Aug 2007 18:19:55 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.7 (Windows/20050923)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <fa9pr8$t23$1@inews.gazeta.pl>
X-Antivirus: avast! (VPS 000766-1, 2007-08-17), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:300651
Ukryj nagłówki
BBjk napisał(a):
> Jacek Ostaszewski pisze:
>
>> Ba! Bardzo dobrze sądzę! Zwłaszcza o takiej "zwyczajnej"
>> słonecznikowej, co się nie rozpływa od razu w ustach, tylko się robi
>> taki glut chałwowy, z którym można dobrych kilka pacierzy czytać,
>> pisać, oglądać TV, czy spacerować (byle się znajomi nie trafili i nie
>> trzeba było gębę otwierać!)
>> CHyba 8 hr kilo, a u nas zdzierają po 18 za taką, bue-e...
>
>
> Tak się właśnie zastanawiam, co w tej Ukrainie żyznej ciekawego będzie
> do pokosztowania.
> Kwas, to wiem, piwo pszeniczne też znam, cukierków nie chcę, wódki nie
> piję...
>
> Jakieś sugestie poza chałowowymi?
>
> O pierożkach wiem.
Solanka, różnego autoramentu, to w knajpach. Jakieś szczupaki, sudaki,
osietrina, ikra krasnaja i czornaja...
Ja kupiłem, i żałuję, że nie kupiełem więCej, zestawy dwa do robienia
kwasu "instant". Nie do końca on taki jak z beczki, ale tego sIę
podrobić nie da. Pudełko wielk. dwóch paczek papierosów, w tym są 3
komplety odczynników, każdy na 3 litry: jakiś karmel w folii, jakieś
drożdże, ty dajesz 3 l wody i ok. 1 szkl. cukru. Po dobie jest do
konsumpcji.
Czarny chleb, nie szary (sieryj) tylko czarny.
Gorczyca, w wielkim wyborze, niektóre piorunujące...
POmidory marynowane, u nas nie spotkałem.
Suszona ryba, do piwa.
Na razie tyle. Zaśliniłem się... chlup...
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
|