Data: 2001-08-27 20:58:36
Temat: Re: "albocoś" ;-)))
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> napisał w wiadomości
news:9mcvca$4kv$1@news.tpi.pl...
> Ja to znam pod nazwą czesterki, ale z białego pieczywa i tez moczone w mleku
> i jajku. A na to plaster sera i buch na talerz jak sie stopi.
A ja robię coś takiego: z kwadratowej kromki chleba (może być tostowy, ale
ja wolę taki bardziej treściwy - np. tzw. z formy) wykrawam kieliszkiem
środek. Rzucam toto na rozgrzane na patelni masło (w ostateczności może
być i margaryna). Jak podrumienię z jednej strony, to przerzucam na drugą,
a środek wbijam jajko. Solę, pieprzę, papryczę...
Często chleb wokół jajka obkładam jeszcze kawałkami sera żółtego. Na chwilkę
przykrywam, żeby ser się lekko roztopił, a żółtko nie ścięło. No i można
wrzucić na talerz i pałaszować.
Przepis wyczytałem kiedyś w jakiejś książce typu "Trzeba umieć sobie radzić"
albo czymś podobnym, z tym że tam nie było nic o żółtym serze. :-)
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
b...@w...pdi.net Otwarte okna"
www.kjb.w.pl John Irving
UIN:27412398 Hotel New Hampshire
|