Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia aspic ring & cold pressed chicken Re: aspic ring & cold pressed chicken

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: aspic ring & cold pressed chicken

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Lama" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: aspic ring & cold pressed chicken
Date: 15 Oct 2003 02:18:11 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 42
Message-ID: <7...@n...onet.pl>
References: <3...@o...com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1066177091 5890 192.168.240.245 (15 Oct 2003 00:18:11 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Oct 2003 00:18:11 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.30.130.158, 213.180.130.14
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:176380
Ukryj nagłówki

> Lamo kochana, musi to byc opowiesc albo z lat piecdziesiatych, albo z
> glebokiego poludnia USA, gdzie ciagle upaly powoduja, ze je sie duzo
> zimnych dan.

Teraz rozumiem. Rzeczywiście jest to głębokie południe, chociaż lata
siedemdziesiąte. :-)

> Ale w rzeczywistosci, jak domniemalas, sa to dania w
> galarecie. Frances Mayes napisala ksiazke pt. Swan o glebokim poludniu
> (chyba dzieje sie w Georgia) gdzie wlasnie takie dania podaja (czy to
> tlumaczysz?

Bingo!

>Bardzo lubie jej ksiazki). Nie mam zdjecia tej galarety z
> kury, ale robi sie podobnie, jak w Polsce. Tu zdjecie tej pomidorowej
> galarety, na wierzch ktorej kladzie sie salatke z awokado albo krewetek,
> do ktorej zwykle podaje sie martini:
>
> http://www.sandisrecipecorner.com/recipe1387I.htm
>
> Mam nadzieje, ze to cos pomoze.

> Magdalena Bassett

Pomogło zdecydowanie. Mrok w mojej głowie rozjaśnił się znacznie, zaczęłam mieć
jakieś wyobrażenie, co się dzieje na stole i dlaczego. Początkowo nie mogłam
zrozumieć tego sposobu podawania galarety w formie pierścienia, tym bardziej,
że "aspic" kojarzyło mi się, nie wiedzieć czemu, z galaretką niezbyt mocno
ściętą, wręcz półpłynną, więc oczyma duszy widziałam ją podaną w naczyniu, a w
środku, siłą rzeczy w drugim naczyniu, sałatkę... bez sensu. Teraz widzę, że to
i estetyczny, i praktyczny i bardzo apetyczny sposób podania galarety. Zaczęłam
nawet kombinować, czy by nie podać w ten sposób karpia w galarecie na wigiliny
stół. ;-) Tylko skąd wziąć taką sprytną foremkę?


>
Pozdrawiam
Lama

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.10 Magdalena Bassett
15.10 Magdalena Potocka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6