Data: 2005-06-21 02:34:35
Temat: Re: bakłażan
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Michal" <c...@p...onet.pl> wrote in message
news:d97ckk$e2s$1@news.onet.pl...
> Szukam przepisu na sałatkę z bakłażanem (+ pomidory) w sosie jogurtowym z kuchni
> tureckiej.
> ma ktoś jakiś pomysł.
> (Bakłażan jest na zimno!)
Z rozpacianego baklazana to Patlican Salata. A z jogurtem to Yogurtlu Patlican
Salata. Baklazan nie jest surowy - jest z grilla/piecyka.
2 baklazany
1 zielona papryka z wyjetymi nasiennikami grillowana az bedzie miekka i pociapana na
male kawalki
sok z 1 cytryny
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 duzy pomidor, obrany ze skorki i pociapany na male kawalki (ja bym jeszcze wybral
nasienniki przed pociapaniem...)
2 zabki czosnku, zmiazdzone
1 lyzka oliwy z oliwek
pare czarnych oliwek.
sol i pieprz do smaku
Baklazany nakluc widelcem w paru miejscach i polozyc na grillu (mozne pewnie w
piecyku...) i katowac termicznie az skora bedzie spalona a miazsz miekki (nakluc
widelcem...) ale nie paciajowaty. Pod zimna wada baklazany obrac i pokroic na
talarki.
Wmieszac w owe pokrojone baklazany jogurt, czosnek, zielona papryke i pomidor.
Osobno wymieszac oliwe z oliwek i sok z cytryny i doprawiajac pieprzem i sola do
smaku az powstanie sosik do salatki. Polac tym sosem baklazany i calosc udekorowac
oliwkami.
Jesli czytasz po angielsku to na przepisy z kuchni tureckiej polecam
http://www.recipehound.com/Recipes/turkey.html
Powyzszy prepis pochodzi stamtad wlasnie.
--
><Uklony><eM eL><
|