Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!ori
on.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: barszcz wigilijny
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1eam6zi.1c9tyea1sazormN%wlos@tele.com.pl>
Supersedes: <1eam5ou.1gnmi56ch9sa9N%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@n...tpnet.pl>
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 49 days)
Lines: 24
Date: Sun, 14 May 2000 07:22:00 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.54.184
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 958288920 212.160.54.184 (Sun, 14 May 2000 09:22:00 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Sun, 14 May 2000 09:22:00 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27921
Ukryj nagłówki
Daniel Walas <d...@p...pl> wrote:
> Czesc,
>
> wiem, ze do Wigilii jeszcze b. daleko, ale chcialbtym sie podzielic
> przepisem na zupe, ktora tylko (chyba) w mojej rodzinie zwykla byc
> nazywana "barszczem wigilijnym", poniewaz pojawiala sie tylko raz
> do roku. Zasade te lamie nagminnie, odkad zalozylem wlasna rodzine.
>
Przepis bardzo interesujacy. Jest to odmiana zuru. Jednak sadze, ze
"wigilijny" on jest dlatego, ze jest postny, nie zawiera miesa, wywaru z
miesa ani tluszczu zwierzecego, i jako taki nadaje sie na wigilie.
Moznaby sprobowac zrobic jego powszednia odmniane wzbogacona miesnym
smakiem lub wedzonka.
Tak jest w mojej rodzinie -- na wigilie przygotowuje sie czerwony
barszcz postny na bazie wloszczyzny i grzybow oraz kapuste z grzybami.
W swieta kapusta idzie do bigosu, a do barszczu dodaje wywaru z miesa i
wedzonki.
Jeszcze jedno -- oliwa z oliwek wydaje mi sie nieco dziwnym dodatkiem do
polskiej potrawy wigilijnej. Nie zebym uwazal ze to niesmaczne, ale
jakos przywyklem, ze do tradycyjnych potraw wigilijnych stosuje sie
glownie rodzime produkty, co najwyzej egzotyczne przyprawy i bakalie.
Wladyslaw
|