Data: 2008-01-17 12:07:52
Temat: Re: bateria w blacie vs jego trwałość
Od: "gregor" <p...@g...autograf.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Miałeś taki? Drewniany???
Nie, nie miałem. Mam dobry laminowany i do niego sie odnosiłem.
Ale kładłem i parkiety i deski i wiem jak zachowuje sie drewno. ;-)
> Bo ja do krojenia produktów używam desek, a nie blatu.
Ja także - jak większość z nas. Deska do krojenia służy jak wskazuje nazwa
do krojenia. Blatu sie do tego nie używa, własnie po to aby nie uszkodzić
warstwy ochronnej.
A co do Twojej deski do krojenia... Wycierasz je za każdym razem jak ją
użyjesz lub umyjesz?
Raczej nie a jak widać dobra deska do krojenia potrafi długo wytrzymać to,
co z nimi robimy (woda, soki z warzyw, owoców, mięso,itd)
Poprawnie zrobiony blat jest przecież tak samo zbudowany jak dobra deska.
Owszem, większy rozmiar to i większa czułość na czynniki zewnętrze. Ale
deska do krojenia przecież nie jest polakierowana - to surowe drewno.
Tylko jest tak jak piszesz - drewna sie nie szoruje. Czy to blat, podłoga,
drzwi czy parapet - z drewnem trzeba sie obchodzić delikatnie, nawet jeśli
to twarde gatunki.
pozdr
gregor
|