Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "miKst" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bez miesa
Date: Fri, 4 Feb 2000 23:38:22 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 61
Message-ID: <87fk3t$3lt$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <87bt7p$l49$1@sunsite.icm.edu.pl> <87f74u$qlb$1@h1.uw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pf205.warszawa.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 949703613 3773 212.160.57.205 (4 Feb 2000 22:33:33 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 4 Feb 2000 22:33:33 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:22428
Ukryj nagłówki
Użytkownik hmmm <k...@v...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:87f74u$qlb$...@h...uw.edu.pl...
> ok miKsciku, prosze bardzo:)
>
> Soja z warzywami
>
> 100g moczonej przez noc soi
> 1 lyzka oleju slonecznikowego
> 1/2 lyzeczki chili (lb zmielonej ostrej papryki)
> 1 lyzeczka zmielonego imbiru
> 1 roztarty zabek czosnku (jak ktos lubi moga byc 2)
> 100g dymki pokrojonej ze szczypiorem
> 350g pokrojonych w plasterki pieczarek
> 200g pokrojonego "w zapalki" selera
> 100g pokrojonej "w zapalki" marchwi
> 20g maki ziemniaczanej
> 1 lyzka sherry lub innego wina
> 1 lyzka sosu sojowego
> 300ml wywaru z gotowania soi
> sol i pieprz
>
> (soja jest ok, ale trzeba ja baaaardzo dlugo gotowac)
>
> 1. Namoczona soje odcedzic, zalac duza iloscia swiezej wody i gotowac
godzin
> e na duzym ogniu uwazajac, aby woda sie nie wygotowala. Zmniejszyc ogien,
pr
> zykryc i gotowac jeszcze godzine, az soja bedzie miekka. Odcedzic
zachowujac
> wywar.
>
> 2. W duzym garnku o grubym dnie rozgrzac olej, smazyc na nim chili, imbir
i
> czosnek (2-3 minuty - nie przypalic!!). Dodac warzywa, przykryc i dusic 10
m
> inut na malym ogniu.
>
> 3. Make ziemniaczana wymieszac z sherry i sosem sojowym, polaczyc z
wywarem
> z soi, wlac do garnka. Dodac ugotowana soje, wymieszac, dusic pod
przykrycie
> m 10 minut. Doprawic do smaku.
>
> I juz. A jak jest niesmaczne, to jak mawia moj tata: "Posolic, popieprzyc
i
> za okno wyrzucic!"
>
> pozdrowionka
>
> hmmm
wielkie dzieki hmmmku :))
zaraz (no, prawie zaraz ;) wezme sie do roboty - trzymaj kciuki
(zdam relacje)
miKst
|