Data: 2000-02-04 21:03:58
Temat: Re: bez miesa
Od: Iwona Maszczyńska <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
miKst wrote:
>
> witam grupe :)
>
> sorry, ale spiesze sie, wiec nie zagladam do historii grupy (obiecuje,
> nadrobie to)
> moj problem, to: kuchnia
> nie mam do niej serca, ani talentu a gotowac musze
> ostatnio zbrzydlo mi juz jedzenie miesa (ciagle kurczaki, schaboszczaki i
> mielone)
> i mimo, ze moi mezczyzni sa miesozerni, chcialabym troche urozmaicic obiady
> potrawami bezmiesnymi, lekkostrawnymi i takimi, ktore "beda zjadliwe - nawet
> jesli w moim wykonaniu". Wciaz wierze, ze kiedys naucze sie smacznie gotowac
> a moze nawet to polubie.
Mój przepis na bezmięsne danie został przetestowany już wiele razy na
moin mięsożernym mężczyźnie, zawsze mu smakowało. Przy tym chyba nie da
się tu czegoś pomieszać.
Makaron z warzywami i z żółtym serem:
-makaron, najlepiej taki z tych grubszych (kolanka, muszelki it.)
ugotować jak na opakowaniu, odcedzić,
-pieczarki lub inne boczniaki lub sezonowe grzybki, co kto lubiobrać i
usmażyć na maśle doprawiąjąc solą i pieprzem,
-jako warzywa stosuję mrożonkę Hortexu "Tradycyjna sałatka warzywna"
(groszek, kukurudza,marchewka,seler, pietruszka), gotuję to to na parze,
jeżeli nie mrożonka to puszki też się nadają, chyba że jest lato i
wszysko jest świeżutkie jak młode prosiątko w stokrotkach,
-duuuuuża ilośc startego an tarce o dużych oczkach zółtego sera.
Wszysko razem wymieszać, doprawić do smaku jak kto lubi (pieprz papryka
itp.) (częścią żółtego sera posypać makaron z wierzchu), do
żaroodpornego naczynia i do pieca, aż sie serek roztopi. (ok. 20 min w
200 st.)
Smacznego:-)
Iwona
P.S. Poza tym polecam wszelkiego rodzaju ryby.
|