Data: 2005-03-23 09:27:33
Temat: Re: bezmięsne danie na świąteczny obiad
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
rajmund wrote:
> Poproszę o przepisy
ten na lasagne poszukaj w archiwum, jakiś rok z VATem temu podawałem.
Wersja mięsna i bezmięsna.
A te warzywa robię tak:
warzywa (i nie tylko) nawinie, na przykład bakłażan, cukinia (nie za
duże), pieczarki (duże, najlepiej te brązowe), pomidory, cebula duża.
Wszystko wydrążamy (cukinia i bakłażan: łódeczki, cebula, pomidor:
miseczki, pieczarki: pozbawić odnóży i blaszek). Środek (znaczy to co
się wyskrobało) podsmażyć w oleju (zacząć od drobno posiekanych
wnętrzności cebuli, jak się zeszkli dodać pieczarkowe resztki, potem
cukinię i bakłażan na końcu pomidor). Farsz przyprawić wedle gusta. Ja
daję sól, pieprz, zioła prowansalskie, drobno posiekane chile ancho
(zamoczone uprzednio). Poczekać aż ostygnie trochę (bo się jajecznica
zrobi). Dodać jajko (albo 2, będzie wielkanocniej ;-)), starty ser (u
mnie też nawinie, na ogół resztki młodej goudy), wymieszać. Farsz dać do
lekko osolonych warzywnych pojemników, te na blachę i do piekarnika.
Można posypać z góry lekko bułką tartą i pokropić oliwą. Piec jakieś
20-30 minut (na oko). Wcinać. Można z ryżem, można na zimno, można z
ciapattą albo innym pieczywem. W oryginale było mięso mielone zamiast
pieczarek.
Waldek
|