Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia bezy Re: bezy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: bezy

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: bbjk <b...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bezy
Date: Thu, 10 Dec 2015 07:28:20 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 29
Message-ID: <n4b621$jv$1@node1.news.atman.pl>
References: <n48jsa$m74$1@node2.news.atman.pl>
<5668631e$0$22826$65785112@news.neostrada.pl>
<388upv8jnghd.mcifzg6f4ihv$.dlg@40tude.net>
<56688544$0$687$65785112@news.neostrada.pl>
<21yanx74fi83$.7976zby887zq$.dlg@40tude.net>
<5668958b$0$22824$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.218.116.103
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1449728897 639 83.218.116.103 (10 Dec 2015 06:28:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Dec 2015 06:28:17 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.4.0
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:368422
Ukryj nagłówki

W dniu 15-12-09 o 22:12, Jarosław Sokołowski pisze:

>>>> Łyżka drewniana, przez starożytnych zwana kopyścią.
>>> Kopystką - jeśli już. Kopyść to łycha - do mieszania
>>> w garze i nakładania potraw do misek i na talerze.
>>> 3-)
>>
>> Ależ oczywiście, pani linguistko. Jeśli już.
>
> To wszystko bardzo ciekawym jest, bowiem u mnie w domu
> rodzinnym "kopyścią" nazywało się wszystko co drewniane,
> a służy co mieszania. W garze czy w kotle, w kuchni czy
> w pralni. Nawet to z drewna, co wyląda jak buzdygam, i
> służy do ucierania w makutrze (jak toto właściwie się
> nazywa?) też mogło być kopyścią. Słowo "kopystka też
> było w użyciu, gdy utensylium zdarzyło się niewielkie.

Kopystką to koniuszy kopyta koniom czyścił. I nie drewnianą.

Bezy niezawodne są tylko z cukrem drobnym kryształem, nigdy z pudrem,
zresztą już Qrczak o tym pisał. Jak kto początkujący, można dodać
odrobinkę (łyżeczkę) mąki ziemniaczanej dla zapewnienia sukcesu
dodającego skrzydeł na przyszłość, w miarę nabycia doświadczenia
wyeliminować ją. Piekarnik uchylony, długość suszenia zależna od
wielkości docelowej, czy małe beziki, czy blaty. Pomaga na ścięcie się
białka dodatek soku z cytryny, czy innego kwasu.
--
B.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.12 FEniks
10.12 stefan
10.12 bbjk
10.12 Ikselka
10.12 FEniks
10.12 cef
10.12 krys
10.12 bbjk
10.12 bbjk
10.12 Ikselka
10.12 Ikselka
10.12 Ikselka
10.12 Ikselka
10.12 krys
10.12 cef
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?