Data: 2015-12-10 21:05:29
Temat: Re: bezy
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jarosław Sokołowski wrote:
> krys pisze:
>
>>>>>>> Łyżka drewniana, przez starożytnych zwana kopyścią.
>>>>>> Kopystką - jeśli już. Kopyść to łycha - do mieszania
>>>>>> w garze i nakładania potraw do misek i na talerze.
>>>>>> 3-)
>>>>> Ależ oczywiście, pani linguistko. Jeśli już.
>>>> Ot, wiedza ogólna.
>>> Ogólnie wiedza gdzieś obok była.
>>> Ja używam w kuchni kopyści, kulę szklaną przetrzyj.
>>
>> A ja mam chochlę a ostatnio nawet firlejek!
>
> Apałonik. Po tym poznać łatwo, kto z Białegostoku. Albo
> dalej nawet, z Litwy.
Ja tam nie wiem, u mnie tego supernarzędzia nie było, a rodzinę mam na
Lubelszczyźnie i Mazowszu. Dopiero Wielkopolska Jakość zaimportowana wraz z
TŻ przywlokła firlejek ;-)
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|