Data: 2000-10-26 08:29:38
Temat: Re: bialka
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "gosia" <g...@p...fm> napisal
> Robilam ciasto i zostalo mi kilka bialek. Co ciekawego mozna zrobic z ich
> wykorzystaniem? ( bezy, ptasie mleczko odpada)
Gosiu!
Po pierwsze możesz zrobić dietetyczna jajecznice... Dodaj jedno lub dwa cale
jaja i usmaż... Prawie bez cholesterolu...
A jak lubisz się podtuczać to możesz zrobić ciasto biszkoptowe ze zwiększona
ilością białek...
Znowu dodajesz ze dwa cale jaja... i tu jest problem musisz na wyczucie
dodać cukier i mąkę...
Jaja ubijasz z cukrem na gęsta masę dodajesz mąkę i proszek do pieczenia
mieszasz, wlewasz do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i
wstawiasz do piekarnika...
Można piec z jabłkami pokrojonymi na ćwiartki, wtedy będzie taki wilgotny
"pagaj"
A jeśli chodzi o proporcje... to na 4 białka i 2 jaja wzięłabym szklankę
cukru, szklankę i ćwierć maki i łyżeczkę proszku do pieczenia... Ale ja
zawsze robię wszystko na oko... Patrzę na konsystencje... No i tak ze 4
jabłka do środka... I to powinno wypełnić dwie formy takie 10 cm x 25 cm.
Pieczesz około pół godziny w temperaturze około 180 stopni...
Pozdruffka
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|