Data: 2001-02-16 13:50:09
Temat: Re: bigos
Od: "kasiek" <k...@w...ps.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
kup 3 kg kwaszonej kapusty, opłucz leciutko
obgotuj
wsadź do duzego rondla, daj kostkę margaryny, popieprz pieprzem ziołowym,
wrzuć 3 listki laurowe, zlela angielskiego z 5 sztuk
kilo kiełbasy (typ.biwakowa) pokrój w kostke, podsmaż na patelni, tak samo
30 dkg boczku, jak masz dorzuc karkówkę, wołowinę(szaloną nie) albo
obojetnie jakie podsmazone kawałki mięska, dobrze żeby było jak najwięcej
rodzajów
dodaj do kapusty, wymieszaj i wstaw do piekarnika, piecz ok 3 godzin,
mieszając co jakiś czas
i teraz najważniejsze: dorzuć garść suszopnychg sliwek bez pestek
bigos powinien znowu sie piec na drugi dzień
jak nabierze pięknego brązowego koloru dolej 3/4 szklanki czerwonego
wytrawnego wina i popiecz jeszcze z godzinkę
gwarantuję,że to pycha. może nie najzdrowsza, może nie dietetyczna ale
paluszki lizać.
pozdrawiam
Katarynka
P.S. jesli w trakcie pieczenia bedzie za suchy dolej widę i dolóz tłuszczu,
ja wiem,że ten tłuszcz odstrasza ale prawdziwy bigos musi byc tłusty
i niech nikt mi nie mówi,że bigos robi sie ze słodkiej kapusty! to wtedy nie
jest bigios a po prostu kapusta z miesem
aga napisał(a) w wiadomości: <96hfkb$nl8$1@news.onet.pl>...
>jak zrobic bigos!!
>dzieki za pomoc z gory gansiniec
>
>
|