Data: 2004-12-20 09:21:47
Temat: Re: bigosik
Od: Korniejewowa <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
[Nie spamuj napisał(ła):
> Więc macie może sprawdzony, pyszny przepis na przyżądzenie
> bigosiku...?
>
W mojej rodzinie - głównie z powodu ilości dzieci małych,
przeszkadzających w przygotowaniach świątecznych potraw - wyrobiliśmy
sobie sposób na najprostszy, ale i bardzo smaczny szybki bigos.
oto przepis:
2 kg kapusty kiszonej (bez marchewki, czystej),
1/2 do 1 kg cebuli
kiełbasy różne - ok. 1/2 kg + kawałki różnych mięs, wędlin (ale nie
koniecznie)
olej
śliwki suszone
szklnka (lub jak kto woli więcej) czerwonego wytrawnego wina
sól, pieprz
Operację "bigos" dobrze zacząć na 3 dni przed wigilią.
śliwki namoczyć w czerwonym winie.
kapustę należy poszatkować i razem z sokiem wrzucić do gara podlewając
poł szklanki wody,
posiekaną byle jak cebulę zeszklić na oleju i wrzucić do kapusty (razem
z olejem).
Kiełbasę (i ewentualne inne mięsiwa jw) pociąć na plasterki (też byle
jak), przesmażyć i dodać do gara z kapustą.
odlać do garnka wino w których moczyly się śliwki, a same śliwki
podziabać byle jak (na pół, na więcej kawałków:) i też do gara.
Zawartośc gara energicznie wymieszać i w ogóle często mieszać, bo lubi
przywierać (jak to bigos:)
Doprawić do smaku pieprzem (zazwyczaj około 2-3 łyżek mielonego czarnego
pieprzu) oraz solą.
niech to się pyrka spokojnie na małym gazie, ile wlezie. Często
mieszać:) Na noc bigosik na balkon lub do lodówki. Następnego dnia rano
ponownie na mały ogień i często mieszać. Na noc znowu w chłód i tak w
kółko, aż nadejdzie wigilia.
Bigos jest pyszny, przepis sprawdzony przez kolejne pokolenia i
przyjaciół rodziny.
Polecam, bo poza pierwszym dniem niewielkiej roboty, prawie sam się
robi:)
Po zastąpieniu kiełbasy krajanką sojową namoczoną i przesmażoną na oleju
wychodzi pyszny bigosik dla wegetarian.
Pozdrawiam świątecznie,
> > Czy do bigosu trzeba dawać dwa rodzaje kapusty?
>
> Dziękuję za pomoc!!!
>
--
Korniejewowa
|