Data: 2004-12-20 08:39:43
Temat: Re: bigosik
Od: "Slaey" <slaey([Nie spamuj)]@interia.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzięki śliczne, ale wytłumacz mi jeszcze to pojęcie 3x3 - czyli duszę po
godzinie w odstępie 24 h i \tak trzy razy?
BasiaBjk wrote:
> Użytkownik Slaey napisał:
>> No pewnie , że tak!!
>
> 1,5 kg kapusty kiszonej, 1 kg kapusty slodkiej, 0,7 kg chudej
> wołowiny, 0,7 kg tlustej wieprzowiny, 0,5 kg boczku wędzonego, trochę
> smalcu, 8 dag suszonych grzybów, trochę suszonych śliwek bez pestek,
> 1 cebula, 3/4 szklanki madery (lub wina czerwonego wytrawnego), sól,
> pieprz, listek laurowy.
>
> Grzyby gotujesz, kroisz w paseczki, wlewasz do garnka z kapustą razem
> z wywarem i posiekaną cebulą. Wrzucasz śliwki, dolewasz trochę wody
> (hmm, ja wiele rzeczy robię "na oko") i dusisz, aż kapusta zmięknie.
> Oczywiście kapusta jest wcześniej poszatkowana :)
>
> Mięso kroisz w kostkę, smażysz na smalcu, po jakims czasie dajesz
> boczek i razem wrzucasz do kapusty. Dusisz 3 x 3 (3 godziny przez 3
> dni), na chwilę przed końcem wlewasz wino i doprawiasz do smaku.
> Można w trzecim dniu dołożyc kawałek pokrojonej kiełbasy. Teraz
> dobrze jest bigos zamrozić i odmrozic po dniu,czy kiedy chcesz, ale
> jesli tego nie zrobisz, to też jest - mówiąc oględnie - jadalny :)
>
> Absolutnie żadnych przecierów pomidorowych! :)
|