Data: 2004-12-20 08:27:20
Temat: Re: bigosik
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Slaey napisał:
> No pewnie , że tak!!
1,5 kg kapusty kiszonej, 1 kg kapusty slodkiej, 0,7 kg chudej wołowiny,
0,7 kg tlustej wieprzowiny, 0,5 kg boczku wędzonego, trochę smalcu, 8
dag suszonych grzybów, trochę suszonych śliwek bez pestek, 1 cebula, 3/4
szklanki madery (lub wina czerwonego wytrawnego), sól, pieprz, listek
laurowy.
Grzyby gotujesz, kroisz w paseczki, wlewasz do garnka z kapustą razem z
wywarem i posiekaną cebulą. Wrzucasz śliwki, dolewasz trochę wody (hmm,
ja wiele rzeczy robię "na oko") i dusisz, aż kapusta zmięknie.
Oczywiście kapusta jest wcześniej poszatkowana :)
Mięso kroisz w kostkę, smażysz na smalcu, po jakims czasie dajesz
boczek i razem wrzucasz do kapusty. Dusisz 3 x 3 (3 godziny przez 3
dni), na chwilę przed końcem wlewasz wino i doprawiasz do smaku. Można w
trzecim dniu dołożyc kawałek pokrojonej kiełbasy. Teraz dobrze jest
bigos zamrozić i odmrozic po dniu,czy kiedy chcesz, ale jesli tego nie
zrobisz, to też jest - mówiąc oględnie - jadalny :)
Absolutnie żadnych przecierów pomidorowych! :)
--
pa, BasiaBjk
|