Data: 2002-09-28 16:45:28
Temat: Re: biszkopt
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
halszczak wrote:
> Biszkopt.
> 4 jaja, szklanka mąki, szklanka cukru (albo pół cukru pudru), 1 łyżeczka
> proszku do pieczenia.
> Ubić białka na sztywno dodając po łyżce cukru (mja rada-białka muszą być już
> trochę spienione), następnie po jednym żółtku, a na koniec mąkę z proszkiem
> (też po łyżce)-wymieszać delikatnie i dokładnie. Piec w temp. ko 180 st na
> dolnej grzałce. Taki biszkopt ponoć trzeba odwrócić (jeszcze ciepły, po
> wyjęciu) "do góry nogami" wtedy nie opada.
> Szczerze-to jeszcze go nie robiłem, ale ponoć zawsze się udaje.
Biszkopt robi sie bez proszku do pieczenia. Tu przepis na prawdziwy
biszkopt, ktory zawsze wychodzi (nic nie trzeba odwracac, ten biszkopt
nie siada):
http://groups.google.com/groups?q=biszkopt+ktory+zaw
sze+wychodzi+author:bassett&hl=en&lr=&ie=UTF-8&scori
ng=d&selm=3A70A7B0.F2302B62%40west.net&rnum=11&filte
r=0
MB
|