Data: 2002-11-19 15:27:38
Temat: Re: breja?
Od: "IDA" <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
I jeszcze taki przepis z kuchni góralskiej
Bryjka
mąka (do wyboru: kukurydziana, jęczmienna lub pszenna), woda, sól, masło.
Do wrzącej, osolonej wody wsypać mąki tyle, by miała gęstość śmietany.
Gotować około pół godziny na wolnym ogniu. Ciepłą masą wyłożyć talerz,
rozcierając ją na całej powierzchni. Zrobić w środku wgłębienie i wlać
stopione masło.
Kiedy gospodarza czekały ciężkie prace polowe, wtedy na śniadanie otrzymywał
kluskę. przygotowywało się ją podobnie jak bryjkę ale musiała być gęstsza.
Bardzo ważne było aby nie zawierała grudek ani krup, toteż przez cały czas
gotowania , około pół godziny rozcierano ją drewnianą rogalką."
zrodlo: www.toiowo.com/artykuly.html
|