Data: 2002-11-19 15:59:02
Temat: Re: breja?
Od: "bazyli4" <b...@p...nospam.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Lipinska Miroslawa" <m...@p...com.pl> napisał w
wiadomości news:004d01c28f95$1c77af60$1600029e@psc.pbi...
> Był to podrobiony do miski chleb z pokrojoną
> cebulą, zalany ......... wódką. Myślę, że cel był rozgrzewający, to
właśnie
> była breja.
To podobnie robi się na starym Podlasiu kapłun.
W miskę kroić cebulę dość drobno, najlepiej duża. 2 - 3 łyżki śmietany,
mała smażona na smalcu cebulka prawie na czarno, sól, pieprz. Zalewa się
to 3/4 litra wody i łamie chleb do środka.
Dobre, szczególnie jak się z mrozu wróci. Roboty tyle co czajnik wody
nastawić, i jak dojdzie ta woda, gotowa będzie.
Pzdr
Paweł
|