Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: brokuły?
Date: Thu, 3 Jul 2003 19:39:50 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 28
Sender: p...@p...onet.pl@62.233.233.30
Message-ID: <be1pp7$3gf$1@news.onet.pl>
References: <be1876$d7$1@szmaragd.futuro.pl> <be1a1m$p53$1@news.onet.pl>
<3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.233.30
X-Trace: news.onet.pl 1057253991 3599 62.233.233.30 (3 Jul 2003 17:39:51 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Jul 2003 17:39:51 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:162576
Ukryj nagłówki
Użytkownik "PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:3F04498D.7864F5AC@spinacz.TO_WYTNIJ.pl...
> Tashunko wrote:
> > Ja wolę takie na parze / bo gotowane zawsze mi sie ciapciaja, ze tak
> > powiem:)/,
>
> no jasne! kto morduje brokuly i kalafiora w wodzie???? zbrodnia! ;)
Ja!
Nie cierpię gotowanych na parze - jakoś mi śmierdzą i wychodzą brązowawe
zamiast zielone :)
Ale może nie potrafię - reszta warzyw z pary wychodzi bardzo smaczna.
Brokuła dzielę na duże różyczki - do garnka nalewam ok 2-3 cm wody -
różyczki ustawiam na sztorc we wrzącej osolonej wodzie ogonkiem w dół
,przykrywam ale tak żeby nie za szczelnie - ogonki SA dogotowane - kwiatki
chrupiące - wszystko w pięknym, intensywnym ciemnozielonym kolorze.
Potem można ułożyć na żaroodpornym naczyniu, polać beszamelem z dodatkiem
gałki muszkatołowej i zielonego pieprzu, + ew, starty delikatny żółty ser i
zapiec w piekarniku.
Ale najlepsze są tylko ugotowane i posypane uprażonym sezamem.
Sowa
|