Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: Lia <L...@a...poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: brokuly
Date: Thu, 5 Feb 2004 22:39:36 +0100
Organization: Internet Partners
Lines: 49
Message-ID: <i...@L...pyry.net>
References: <bvu9ug$99h$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.94.213.117
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.ipartners.pl 1076017174 45763 195.94.213.117 (5 Feb 2004 21:39:34 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Feb 2004 21:39:34 GMT
X-Face: 7y|qzIaGnd9^3vG)cJ!r<>x>y'e,rP,-R[E#:SM|-0(CPlv%bZ(e~xXwi~maEt%mgIDFm7H
j_x{yQ"Iwl8Ff<8B3P6]DXSyp5%;]_+NnftJ77DZB1'qP{NA`;C}|&Cy|*}O:<[d#>#jzzh&MB-6e$
"s:0N=kbJ^:l-F$h0XXK*JI<k><Oxr~TcSC>$4J/QIA&rxyG["|pijOUwc_12%9Rd(o#:R}:"^Yy>z
Pg=%j>MXUpk>xQsZ4c;siB#](nszVfDxqMi'l!yB/^uP-0}"[b_gp%4crv6^B).<R*NB$J+}T|9gpX
HgG?woW:4F|Uz]MM{_RkgOG
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.10.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:190608
Ukryj nagłówki
Dnia 2004-02-05 21:44:21 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Magda Franczyk* skreślił te oto słowa:
> Poszukuje jakichs ciekawych przepisow na brokuly...Znudzilo mi sie juz
> jedzenie ich z oliwa i parmezanem...A przeciez to takie smaczne warzywo
> :-)))
Moze kurczak z brokułami?
W ostatnim "Sol i pieprz" był przepis na kurczaka z brokułami i kalafiorem,
ale podaje przepis tak jak go pozmienialam, zeby był smaczny :)
Brokuły mrozone - paczka zblanszowac przez 3 minuty. Odcedzic.
Poza tym piersi z kurczaka pokroic na spore kawałki, posolic, posypac
imbirem, obtoczyc w mące.
Piersi tak przygotowane na patelnie, smazymy na złoty kolor.
Wyjmujemy kurczaka, dajemy na ten sam tłuszcz rozyczki brokułow - tak ze 3
minuty, dolewamy wywaru warzywnego (spokojnie moze byc normalny rosol, a
jak komus nie przeszkadza bulion z kostki), i te brokuły w tym rosole
(troche mniej niz szklanka) trzymamy, nastepnie dodajemy kurczka.
To w przepisie kazali doprawic imbirem, ale ja uzylam sosu
sojowo-imbirowego TaoTao, co IMO sprawilo ze danie stalo sie nieco
ostrzejsze niz mialo byc w oryginale.
Nastepnie dodajemy kwasna smietane - ze 4 duze łyzki, i dokladnie
rozprowadzamy.
Pozaprzepisowo doprawilam to słodką papryką i białym pieprzem (zeby nie
bylo jałowe).
Sos nie za bardzo chcial zgestniec, wiec zagescilam odrobiną mąki ( ale
naprawde odrobiną).
I tak chwile to sie jeszcze dusiło.
Do tego był ryż.
I poniewaz mielismy do zuzycia marchewke, to jeszcze byla marchewka
ugotowana ( na pol twardo) a potem wymieszana z rozpuszczonym masłem i
miodem, i posypane to drobno posiekana pietruszką.
Porcja z 2 piersi (ok 40g) i torebki brokułow, byla zdecydowanie za duza
dla dwójki (która zwykle duzo je) - mysle ze 3 osoby najadłyby sie
spokojnie.
Proporcjami piers-brokuły mozna spokojnie żonglowac, pamietajac o tym, ze
głowna nutą w sosie jest własnie ta brokułowa.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
|