Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: brrr mikrofalom!!!
Date: Wed, 29 Aug 2001 10:22:27 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 41
Message-ID: <1eyw96e.88wh8l1ru3saqN%wlos@tele.com.pl>
References: <6...@n...onet.pl>
<3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: po137.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 999073352 27688 213.76.110.137 (29 Aug 2001 08:22:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Aug 2001 08:22:32 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64751
Ukryj nagłówki
<w...@p...onet.pl> wrote:
l
>
> Tak sobie czytam te kolejne wiadomosci w sprawie kuchenek mikrofalowych i
> okazuje sie, ze w zasadzie powinnismy ich uzywac na codzien i w swieta.
Alez oczywiscie, czemu nie?
> Sa przeciez zdrowe i co najwazniejsze, daja mozliwosc uzyskiwania nowych
> smakow, o czym pisze Wladyslaw. Wladyslawie-jakiez to nowe mozliwosci
> smakowe mozna uzyskac w kuchence, jakich nie moga dac metody tradycyjne???
Np. sos pomidorowy sporzadzony ze swiezych pomidorow, ktory zachowuje
wiecej smaku swiezego surowca niz sporzadzony tradycyjna metoda.
> Gdybym byl zlosliwy (a raczej nie jestem) zaproponowalbym tytul kolejnego
> odcinka "Podrozy kulinarnych" R. Maklowicza: "Smak kuchenki mikrofalowej".
> Jak Wam sie podoba? Wydaje sie logiczny.
A tam podac np. przepis na kaczke a la Brillat-Savarin wg. przepisu
Herve Thisa.
Do 100 ml. likieru Cointreau wsypujemy pokruszony lisc bobkowy i
tymianek. Kiedy juz nasiakna, odcedzamy je.
6 udek kaczych obsmazamy krotko na goracym sklarowanym masle, tyle, zeby
uzyskac chrupiaca skorke, a mieso pozostawic surowe. Nastepnie osuszamy
je papierem kuchennym i wstrzykujemy w nie za pomoca strzykawki z gruba
igla uprzednio przygotowany likier. W kazdede udko wbijamy jedno ziarnko
gozdzika. Wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na kilka minut, tyle, by
mieso udek sie ugotowalo.
> A faktu, ze w potrawach zostaje wiecej witamin nie przedkladalbym jednak
> nad "to cos" co daje tradycyjne gotowanie... Witaminy uzupelniam potrawami
> surowymi, chocby salatkami np. kuchni srodziemnomorskiej i kazdej innej...
Jedno nie wyklucza drugiego. Ja np. uwielbiam kalarepke surowa i
gotowana i z zadnej nie chcialbym rezygnowac. A najlepiej gotuje sie
kalarepke w kuchence mikrofalowej.
Wladyslaw
|