Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: brrr mikrofalom!!!
Date: Wed, 29 Aug 2001 10:22:29 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 61
Message-ID: <1eywa7r.x49lvebbvx9tN%wlos@tele.com.pl>
References: <6...@n...onet.pl>
<1eyscnu.14k5tcs5do71oN%wlos@tele.com.pl>
<005501c12f1f$84bdafc0$0200a8c0@BeataMoryl>
<1eyu9a2.nlob4l1i76tvsN%wlos@tele.com.pl>
<9mg2tb$57m$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: po137.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 999073354 27688 213.76.110.137 (29 Aug 2001 08:22:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Aug 2001 08:22:34 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64752
Ukryj nagłówki
Jerzy <0...@m...pl> wrote:
> Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisa":1eyu9a2.nlob4l1i76tvsN%w...@t...com.pl...
> > > Zgadzam sie, ale Wladyslawie czy nie przecholowales z ta zdrowotnoscia
> > > mikrofalowki ? - w koncu watpliwosci dotyczace jej dzialania na ludzki
> > > organizm nie zostaly ostatecznie rozwiane. Nie pasjonowalam sie tym
> > > tematem - ale wydaje mi sie, ze watpliowsci te nie byly bezpodstawne.
> >
> > A jakie to mogloby byc niby dzialanie?
> Takie same jak na potrawy.
Widziales kiedys ugotowanego w mikrofalach kucharza?
>
> > W mikrofalowce stosowane sa fale
> > radiowe o czestotliwosci 896 MHz, zblizonej do tych stosowanych w
> > telefonach komorkowych GSM (880 i 960 MHz), tyle ze kuchenki maja
> > znacznie wieksza moc.
> Do pieczenia/gotowania potrzebna jest moc od 500 do ponad 1000 watów,
>a
> komórka emituje promieniowanie o mocy maksymalnej od 1 do 2 watów.
Za to przyklada sie ja do glowy. Natomiast moc fal na zewnatrz kuchenki
wynosi ponizej 5 miliwatow na cm kwadratowy w odleglosci 5 cm od
kuchenki.
Dodam jeszcze, ze mikrofale o malej mocy -- 100 -- 200 mW stosuje sie w
kuracjach diatermalnych. Sam bylem kilkakrotnie tak leczony.
> > W przeciwienstwie do telefonu kuchenka jest
> > jednak dokladnie ekranowana. Najslabiej ekranowane sa szklane drzwiczki
> > , ale tez na tyle dobrze, ze jezeli ktos nie patrzy z bliska caly czas
> > na potrawe (fale silnie dzialaja na siatkowke!), to nic sie nie moze
> > stac.
> A jak się odwróci [ale stoi w pobliżu] to już nie dzia"a na niego?
> Podstawowa zasada, im dalej jesteśmy od tych urządzeń tym lepiej. Nic tak
> nie "ekranuje" jak odleg"ość od tych urządzeń.
To akurat nieprawda. Ekranowanie-- bez cudzyslowu, to termin
techniczny, oznacza odizolowanie zrodla pola elektromagnetycznego za
pomoca materialu przewodzacego, uziemionego. Powietrze nie jest ekranem
dla fal elektromagnetyczynch, blacha metalowa obudowy kuchenek oraz
siatka w szkle drzwiczek jest.
> To się zgadza. Ale ten smak i wygląd potraw mnie nie przekonują do niej.
Widocznie nie trafiles na apetyczne potrawy przyrzadzane w kuchence
mikrofalowej. Albo -- co tez prawdopodobne -- nie wiedziales, ze to co
jesz jest przyrzadzane przy pomocy mikrofal. Kuchenki mikrofalowe mozna
obecnie spotkac w kuchniach najbardziej snobistycznych hoteli i
restauracji.
> Nawet te z grillem nie zmieni"y mojej opinii o tym urządzeniu.
Ostatnio udalo mi sie za pomoca kuchenki z grillem przyrzadzic calkiem
znosny szaszlyk. Mysle, ze jeszcze troche poprobuje i spodziewam sie
rezulatatow lepszych i szybszych niz na zwyklym grillu elektrycznym.
Wladyslaw
|