Data: 2001-03-03 15:53:57
Temat: Re: brzoskwinie z puszki
Od: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Andrzej Malek wrote:
>
> mam puszke broskwin i ogromna ochote na ciasto z nimi, moze ktos z
> grupowiczow ma jakis przepis
>
> Kaczucha
na uczcie wegetaraianskiej (http://uczta.vege.pl/ - to sa przepisy, ktore
ukazuja sie w magazynie wyborczej) jest rewelacyjny sernik z tofu i
brzoskwin - zawsze mi wychodzi :)
uwielbiaja go nawet wszystkozercy i bardzo lubia jak to robie, wiec sie nie
obawiaj ze to jakis weganski dziwolag ;)
odc. 25 - Wegańskie przysmaki
SERNIK Z TOFU
0,5 kg tofu (2 kostki)
3/4 torebki budyniu waniliowego
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek
1 torebka cukru waniliowego
2 cytryny
1 puszka brzoskwiń w syropie
na kruszonkę:
1,5 szkl białej mąki
1/2 szkl. pszennej razowej mąki
5 czubatych łyżek cukru
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
1 torebka cukru waniliowego
Cytryny sparz wrzątkiem, na tarce obetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok.
Rodzynki umyj dokładnie, połowę brzoskwiń pokrój w drobną kostkę. Tofu
zmiel w maszynce do mielenia 2 razy, dodaj budyń, cukier, cukier waniliowy,
proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny, rodzynki i pokrojone
brzoskwinie. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotuj kruszonkę. Mąkę białą i razową przesiej przez sito do miski,
wymieszaj dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Dolej oleju i wetrzyj go
w mąkę, najlepiej ręką, tak żeby mąka nabrała konsystencji wilgotnego
piasku. Wtedy dodaj 4 łyżki syropu z brzoskwiń i jeszcze raz wszystko
dokładnie rozetrzyj ręką.
Otrzymaną w ten sposób kruszonkę podziel na dwie równe części. Jedną połową
wysyp równomiernie dno blachy do pieczenia (25x40cm). Wyłóż na nią masę z
tofu i posyp resztą kruszonki.
Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
Wstaw sernik na 50 - 60 minut. Na upieczonym serniku kruszonka powinna być
złotego koloru.
Gdy sernik przestygnie, pokrój go na kwadraty i ozdób pozostałymi cząstkami
brzoskwiń.
Nieweganie zamiast oleju mogą do kruszonki dodać 1/2 kostki masła.
Osobiscie nie dodaje skorki z cytryny. a jesli juz sie zdecydujesz, to
bardzo starannie ja wyparz.
a co do kruszonki to na spod daje 2/3 a na wierzch wysypuje 1/3 - jakos mi
tak bardziej pasuje :)
smacznego
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|